899
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την άφιξή του προς ημερών στη Λήμνο όπου επισκέφθηκε φυλάκια και μονάδες μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο | ΙΝΤΙΜΕnews

Παναγιωτόπουλος: Νέα οπλικά συστήματα, ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας το 2021

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 10:48
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την άφιξή του προς ημερών στη Λήμνο όπου επισκέφθηκε φυλάκια και μονάδες μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Παναγιωτόπουλος: Νέα οπλικά συστήματα, ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας το 2021

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 10:48

Η περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και του αποτρεπτικού μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η συνέχιση της συνεισφοράς προς την κοινωνία και της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το 2021. Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην ημερήσια διαταγή για το νέο έτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ρεπορτάζ των «Νέων» για τα νέα ελικόπτερα που θα «ισοφαρίσουν» την απόκτηση από την Τουρκία γερμανικών υποβρυχίων, καταδεικνύει έναν από τους πρώτους στόχους του υπουργείου.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χαραλαμπάκης στο ρεπορτάζ του στα «Νέα»:

Το όπλο-αντίδοτο που θα «ξετρυπώνει» τα έξι «αόρατα» υποβρύχια 214 που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, δηλαδή τα ίδια που έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο δυναμικό του και έκαναν τη διαφορά στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, έχει ήδη βρει το «Πεντάγωνο»: είναι τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022.

Τα ελληνικά υποβρύχια 214 αποδείχθηκαν το μεγάλο «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύμηνη τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τα εντοπίσουν. Οι έλληνες επιτελείς όμως γνώριζαν εδώ και καιρό ότι αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα θα αρχίσει να χάνεται, αφού και οι Τούρκοι θα αποκτήσουν τα ίδια και ίσως ελαφρώς προηγμένα υποβρύχια. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν εγκαίρως για την απόκτηση αντιμέτρων. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε τη χρονιά που φεύγει ως «μια χρονιά με αυξημένη γεωπολιτική ρευστότητα, και πολυεπίπεδες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας […] παρά τις δυσκολίες όμως, τέθηκαν οι βάσεις για την επόμενη μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο υπουρός Αμυνας έκανε ειδική αναφορά στην «αποτελεσματική υπεράσπιση των συνόρων μας στον Έβρο, που είναι και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και την ετοιμότητα και επιχειρησιακή ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας».

Σε αυτές τις δυσκολίες, υπογραμμίζει ο υπουργός,  οι Ενοπλες Δυνάμεις κράτησαν ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπερηφάνειας δείχνοντας ότι σ’ αυτό το χώρο εξακολουθεί να υπάρχει η Ελλάδα του καθήκοντος, της τιμής και των αξιών.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι «με την έλευση της νέας χρονιάς, οι Ενοπλες Δυνάμεις, τασσόμενες όπως πάντα στην πρώτη γραμμή, αφοσιωμένες στην υψηλή τους αποστολή, θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως πυλώνας για την προαγωγή της εθνικής προσπάθειας για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

«Θέλω να γνωρίζετε -συνεχίζει-  ότι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αποτελούν αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της πολιτικής μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και του αποτρεπτικού μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτοντας ένα οργανωμένο και προτεραιοποιημένο σχέδιο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών και την ανανέωση των δυνατοτήτων μας.

»Για την επίτευξη αυτών έχουμε αναλάβει δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, την απόκτηση σύγχρονων Οπλικών Συστημάτων και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

»Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στοχεύει με αυτά τα μέτρα να βελτιώσει και να επιτύχει την αποτελεσματικότητα και την ισχυροποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε την ικανότητα και την αξία τους, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών της πατρίδας μας, όσο και για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για το καλό της ειρήνης στο πλαίσιο των αρχών που πρεσβεύει το Διεθνές Δίκαιο.

»Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε και το 2021 να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και να συνεισφέρουμε ενεργά με μέσα και προσωπικό, όταν και όπου οι περιστάσεις το απαιτήσουν και βέβαια στόχος της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας παραμένει η ανάληψη δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο της δική σας όσο και των οικογενειών σας, με σκοπό να μπορείτε να επιτελείτε απερίσπαστα και στο ακέραιο την αποστολή σας».

Με την προσδοκία  «το 2021 να αποτελέσει μία καινούρια αισιόδοξη περίοδο για το Εθνος και τον λαό μας», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εύχεται «ταυτόχρονα, με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πέρα από τον υψηλό εθνικό συμβολισμό, να αποτελέσει έτος θρυαλλίδα για την περαιτέρω ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι «ο εορτασμός των 200 ετών θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του Ελληνισμού παγκοσμίως, επαληθεύοντας και αναδεικνύοντας περαιτέρω την ιστορικότητα της αδιάρρηκτης σχέσης του με την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρχές του δικαίου», ενώ για μια ακόμα φορά «θα αποδειχθεί ότι μέσα στην ψυχή των Ελλήνων παραμένει άσβεστη η φλόγα του ηρωισμού έτοιμη να ξαναγεννήσει τους ήρωες της Επανάστασης, εάν αυτό απαιτηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...