409
|

Μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν στον Ερντογάν: Να αποδείξει ότι θέλει τη λύση

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:48

Μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν στον Ερντογάν: Να αποδείξει ότι θέλει τη λύση

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:48

Μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία οι 27 θα συζητήσουν και την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στέλνει ένα μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν: είναι ώρα για αποδείξεις ότι η Τουρκία πραγματικά ενδιαφέρεται για μια λύση.

«Είναι σημαντικό, και αυτό κάνει η ΕΕ, να δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά τον χρόνο αυτό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουμε με ενωμένο τρόπο τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, και αυτό είναι καλό, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε η γερμανίδα αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έθεσαν «Τα Νέα», στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ομάδα ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες. «Είναι τώρα ώρα για την Αγκυρα να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την περιοχή. Το Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει προσεκτικά το status quo και τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και υπό το πρίσμα αυτό θα συζητήσει τη συνολική σχέση με την Τουρκία», προσέθεσε η Φον ντερ Λάιεν.

Οι δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής έγιναν μετά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχε περιγράψει τις προβληματικές σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα και είχε διατρανώσει την αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής οικογένειας προς την Ελλάδα και την Κύπρο (εδώ).

Σε άλλο σημείο και με αφορμή και την πρόσφατη τραγωδία στη Λέσβο, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τη θέση της ότι το υφιστάμενο σύστημα για το Μεταναστευτικό δεν προσφέρει λύσεις. «Το σύστημα που υπάρχει τώρα δεν λειτουργεί, χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα», είπε, για να διευκρινίσει ότι Σύμφωνο για τη μετανάστευση, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, «θα είναι μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση, θα επαναφέρει σε ισορροπία την αλληλεγγύη με την ευθύνη, θα δίνει έμφαση στη δίκαιη κατανομή του βάρους σε ολόκληρη την αλυσίδα του Μεταναστευτικού», αγγίζοντας όλες τις πτυχές από το άσυλο μέχρι την ένταξη, από τις επιστροφές μέχρι τη διαχείριση των συνόρων.

Όπως σημειώνει η Μαρία Βασιλείου στο κείμενο της στα «Νέα», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε και για τον κίνδυνο που διατρέχει η ευρωπαϊκή οικονομία αν υπάρξει πρόωρη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. «Δεν πρέπει να βάλουμε χρονοδιαγράμματα για να επαναφέρουμε τη βιωσιμότητα των οικονομικών μας» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...