279
Σεπτέμβριος 2019, Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται στα Ηνωμένα Εθνη. Τώρα ίσως επιχειρήσουν να ξαναπιάσουν το νήμα | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC/ Creative Protagon

Μήνυμα από Ερντογάν: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για διάλογο, λέει ο Ιμπραήμ Καλίν

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 07:10
Σεπτέμβριος 2019, Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται στα Ηνωμένα Εθνη. Τώρα ίσως επιχειρήσουν να ξαναπιάσουν το νήμα
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC/ Creative Protagon

Μήνυμα από Ερντογάν: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για διάλογο, λέει ο Ιμπραήμ Καλίν

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 07:10

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι μια τυχαία δήλωση. Ως γνωστόν, ο Καλίν είναι ο αξιωματούχος που συμμετείχε στην τριμερή του Βερολίνου στις αρχές του καλοκαιριού. Και σε αντιδιαστολή με τον τούρκο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που διαβεβαίωνε ότι το σεισμογραφικό αποσύρθηκε για «συντήρηση» και θα επιστρέψει στην περιοχή του Καστελόριζου (εδώ), περιγράφει το πέρας των επεισοδιακών ερευνών του «Oruc Reis» ως ένα βήμα προς τον διάλογο με την Αθήνα, κάτι που άλλωστε επιθυμεί και θέλει να επιβάλει και το Βερολίνο (εδώ).

Μιλώντας διαδικτυακά, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.