339
Η Σέριλ Σάντμπεργκ σε παλιότερη φωτογραφία της | REUTERS/Thibault Camus/Pool

Metα-σεισμός: Αποχωρεί ξαφνικά η Σέριλ Σάντμπεργκ, το δεξί χέρι του Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 10:30
Η Σέριλ Σάντμπεργκ σε παλιότερη φωτογραφία της
|REUTERS/Thibault Camus/Pool

Metα-σεισμός: Αποχωρεί ξαφνικά η Σέριλ Σάντμπεργκ, το δεξί χέρι του Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 10:30

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, το Νο 2 του Facebook και στη συνέχεια της μητρικής Metα, η οποία υπήρξε επί 14 χρόνια το δεξί χέρι του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς και μία από τις πλέον προβεβλημένες μάνατζερ στον κόσμο της τεχνολογίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την εταιρεία.

Σύμφωνα με ανάρτησή της στο Facebook, η Σάντμπεργκ θέλει να εστιάσει στο ίδρυμα και στο φιλανθρωπικό έργο της. «Οταν πήρα αυτή τη θέση το 2008, ήλπιζα ότι θα ήμουν σε αυτόν τον ρόλο για πέντε χρόνια. Μετά από 14 χρόνια, είναι καιρός για μένα να γράψω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου», ανέφερε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Metα.

Ο Χαβιέ Ολιβαν, υπεύθυνος ανάπτυξης της Metα, θα πάρει τη θέση της Σάντμπεργκ, η ανακοίνωση της οποίας μάλλον ανησύχησε τους επενδυτές, με συνέπεια η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει αρχικά κατά 4%, αλλά στη συνέχεια κάλυψε σχεδόν τις αρχικές απώλειες.

Η Σάντμπεργκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είχε προϋπηρεσία στη Google και στις ψηφιακές διαφημίσεις. Επιασε δουλειά στο Facebook, όταν αυτό ήταν μια μικρή εταιρεία με ζημιά 56 εκατ. δολ. και με επικεφαλής τον 23χρονο τότε Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είχε παρατήσει το Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια, η Σάντμπεργκ είχε σημαντική συμβολή στη ραγδαία μεγέθυνση και παγκόσμια επιτυχία του μεγαλύτερου σήμερα μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το 2021, η Metα εμφάνισε έσοδα 118 δισ. δολαρίων και κέρδη 39,4 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η συγγραφή αρκετών βιβλίων για το μάνατζμεντ προσέδωσε μεγαλύτερη φήμη στη Σάντμπεργκ. Από την άλλη, οι επικρίσεις κατά του Facebook από πολλές πλευρές είχαν αρνητικό αντίκτυπο και για την ίδια.

Σε δική του ανάρτηση, ο Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε την αναχώρηση της Σάντμπεργκ «το τέλος μιας εποχής», σημειώνοντας ότι η εταιρική σχέση τους υπήρξε ασυνήθιστα μακρόχρονη.

«Η Σέριλ οργάνωσε τον τομέα των διαφημίσεών μας, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, διαμόρφωσε την εταιρική μας κουλτούρα και με δίδαξε πως να “τρέχω” μια εταιρεία. Δημιούργησε ευκαιρίες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αξίζει τα εύσημα σε μεγάλο βαθμό για αυτό που είναι σήμερα η Metα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...