671
Οι τοίχοι της υπό κατασκευήν βιβλιοθήκης γκρεμίστηκαν. Τώρα αστυνομικοί θα επιβλέπουν τη δουλειά του εργολάβου! | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με αστυνομικούς… επιβλέποντες έργου θα χτιστεί η βιβλιοθήκη στο Βιολογικό του ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 13:00
Οι τοίχοι της υπό κατασκευήν βιβλιοθήκης γκρεμίστηκαν. Τώρα αστυνομικοί θα επιβλέπουν τη δουλειά του εργολάβου!
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με αστυνομικούς… επιβλέποντες έργου θα χτιστεί η βιβλιοθήκη στο Βιολογικό του ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 13:00

Με την ελληνική… πρωτοτυπία του αστυνομικού «επιβλέποντος» πανεπιστημιακού έργου θα λυθεί καθώς φαίνεται το πρόβλημα της βιβλιοθήκης στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφεραν τόσο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Νίκος Παπαϊωάννου όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η βιβλιοθήκη στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ θα γίνει σε πείσμα των βανδαλισμών και καταστροφών που προκάλεσαν διάφοροι τα ξημερώματα του Σαββάτου, γκρεμίζοντας με βαριοπούλες τους τοίχους του χώρου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μάλιστα ανακοίνωσε πως «η αστυνομία θα μπει μαζί με τον εργολάβο και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης».

«Το έργο, σε πείσμα όλων, θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους φυσικούς χρηστές, φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ. Επεσήμανε ότι το βασικό ζήτημα  δεν είναι μόνο η τραμπουκική εγκληματική ενεργεία, αλλά η κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσουμε.

«Να σταματήσουν οι ιδεοληψίες 40 και 50 ετών, καθώς είμαστε στο 2022», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι σύμφωνος με την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει τονίσει πολλές φορές ότι κανείς δεν θέλει τέτοιου είδους Σώματα εντός των πανεπιστημίων.

Επεσήμανε ωστόσο ότι από την στιγμή που συμβαίνουν έκνομες και άνομες ενέργειες, ορθώς η πολιτεία νομοθέτησε να υπάρχει ένα είδος προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τέτοιες ομάδες.

Στο μεταξύ η διοίκηση του ΑΠΘ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, με μοναδικό θέμα την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών, που, ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, προκάλεσαν άγνωστοι στον ισόγειο χώρο κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας, στον οποίο κατασκευάζεται βιβλιοθήκη, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

«Ξημερώματα της 7ης Μαΐου, ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Από το καταστροφικό μένος των δραστών, που έφεραν βαριοπούλες, τροχούς και εργαλεία διάρρηξης, ισοπεδώθηκε ό,τι είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση, μετά τις αργίες του Πάσχα, της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών διαμόρφωσης του χώρου. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε άμεσα τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και την αστυνομία δύο φορές», ανέφερε η ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, στην οποία έγινε αναφορά στις δύο κλήσεις που έγιναν –στη 1.44 π.μ. και στις 3.27 π.μ.– προς την αστυνομία στη διάρκεια εξέλιξης της επίθεσης.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος των καταστροφών διευκρινίστηκε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του ΑΠΘ έχουν ξεκινήσει τη σχετική καταγραφή, αλλά «σε κάθε περίπτωση, με βάση τις εικόνες που είδαμε, ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ».

Αναφορικά με την απόφαση να προχωρήσει το έργο, τονίστηκε πως «οι αποφάσεις της Συγκλήτου για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης στον συγκεκριμένο χώρο ελήφθησαν ομόφωνα» και στο πλαίσιο αυτό άμεσα «συγκαλείται το όργανο, σε έκτακτη συνεδρίαση και με μοναδικό θέμα την καταδίκη της εγκληματικής ενέργειας, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο».

«Οι ζημιές που έγιναν στη δημόσια περιουσία επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Εμάς, μας βαρύνει η ευθύνη να υπερασπιστούμε ενωμένοι τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την δημόσια περιουσία από τους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών, με τη διευκρίνιση ότι «από την πλευρά μας άμεσα δρομολογήσαμε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες για την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών και έχοντας εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου αναμένουμε πως καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου μας δε θα μείνει ατιμώρητη».

Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Πανεπιστημίου μας και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News