419
|

Τζιχάντ, ipad και έρωτας

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 2 Δεκεμβρίου 2013, 00:28

Τζιχάντ, ipad και έρωτας

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 2 Δεκεμβρίου 2013, 00:28

Είναι η πιο αιματηρή διαμάχη των τελευταίων ετών. Με πάνω από 120.000 νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί οποιοσδήποτε θα πήγαινε στη Συρία προς αναζήτηση μιας… «τετράστερης ζωής»! Κι όμως τρία χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τη χώρα, η φρικτή αυτή εμφύλια σύγκρουση διαφημίζεται στα κοινωνικά δίκτυα -τουλάχιστον από μερικούς- ως τζιχάντ πολυτελείας.

Ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές της άποψης ότι στη Συρία θα ανακαλύψει κανείς τον επίγειο παράδεισο είναι ο Βρετανός τζιχαντιστής Abu Qa’qaa. Μάλιστα στη σελίδα του στο Tumblr απαντά στα ερωτήματα που θέτουν υποψήφιοι πολεμιστές. Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλείο λοιπόν για κάποιον που θέλει να βρεθεί σ’ αυτή τη διαιρεμένη από τον πόλεμο χώρα; «Ένα ipad ή κάτι με wi-fi, σαπούνι και προϊόντα για τα μαλλιά», είναι η απίστευτη απάντηση του Abu Qa’qaa. Στη βρετανική εφημερίδα Telegraph όπου πρωτοδημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ιστορία, αναφέρεται ότι στα κοινωνικά δίκτυα έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για «τετράστερη τζιχάντ». Ιερός πόλεμος με πολυτέλειες δηλαδή για τους τουλάχιστον φαντασμένους Δυτικούς wannabe τζιχαντιστές, οι οποίοι αναζητούν σε μια από τις πιο επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες έρωτες, γάμους και έναν απατηλό ιδανικό τόπο.

Ο Abu Qa’qaa πάντως τους καθησυχάζει όλους. Και γυναίκες υπάρχουν και έρωτες και η Συρία είναι «το καλύτερο μέρος στη Γη». Εκείνος λέει μόνο την αλήθεια τη δραματική ώρα που βλέπει «την αφάνα του να λιώνει». Και εκεί αναρωτιέται κανείς. Σε ποια Συρία βρίσκεται ο νεαρός; (Φαντάζομαι ότι είναι νεαρός. Πέρα από το γεγονός ότι ο λογαριασμός του στο Tumblr θεωρείται αυθεντικός από τους ειδικούς δε γνωρίζουμε και πολλά γι' αυτόν) Στην ίδια χώρα που ρημάζεται από μια άνευ προηγουμένου επιδημία πολιομυελίτιδας και που πάνω από τους μισούς εναπομείναντες κατοίκους της εξαρτώνται από την παροχή ξένης βοήθειας; Στη χώρα που μόνο την Πέμπτη σκοτώθηκαν 230 άτομα;

Ο Σιράζ Μαχέρ, αναλυτής στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης του King’s College δεν εκπλήσσεται και πολύ από τις αναφορές της Telegraph. «Συγκριτικά με τις κακουχίες που βιώνουν στην Κανταχάρ, αυτοί οι τύποι στη Συρία ανεβάζουν φωτογραφίες στο Twitter όπου ποζάρουν κρατώντας KitKat και Red Bull. Το ξέρουν ότι θα πεθάνουν, ότι θα γίνουν μάρτυρες, αλλά σκέφτονται ότι αφού αυτό θα γίνει, δε χάνει και τίποτα κανείς να κάνει ένα διάλειμμα με KitKat στην πορεία». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βέβαια δε χρησιμοποιούνται μόνο για την προσέλκυση των συνηθισμένων στις ανέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων. Μπλογκ με ηρωικές περιγραφές περιπετειών και tweet για τους χαμένους συντρόφους είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ipad σας στη Συρία, αν βέβαια βρείτε ποτέ Internet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News