404
|

Scotland stands with Greece!

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 15 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

Scotland stands with Greece!

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 15 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

Σάββατο πρωί, μια λεπτή στρώση ομίχλης αγκαλιάζει το Εδιμβούργο και εγώ αμέριμνη με τα λαχανικά της εβδομάδας αγκαλιά, βλέπω με την άκρη του ματιού μου μια πορεία να πλησιάζει σιγά-σιγά προς το μέρος μου. Δεν είναι συνηθισμένο πράγμα οι πορείες στο Εδιμβούργο, πέρα από την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα, τότε που η πόλη ζούσε σε άλλους ρυθμούς. Ακόμα πιο παράξενο είναι οι σημαίες που κρατούν. Μοιάζουν ελληνικές, αλλά και η σκωτσέζικη σημαία τα ίδια χρώματα έχει. Λάθος θα κάνω, αν και σήμερα γίνονται πορείες υπέρ της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν βλέπω όμως καλά, οι φωνές τους χάνονται στην απόσταση, άσε που είναι και του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα – γεγονός που παίρνουν υπερβολικά σοβαρά εδώ, όπως φαίνεται. Απίθανο, σκέφτομαι.

Σε λίγα λεπτά είναι μπροστά μου εκατοντάδες κόσμος -όχι πολλές εκατοντάδες αλλά αρκετές- που φωνάζει "no justice, no peace, Scotland stands with Greece”. Ένα παράξενο μείγμα μουσάτων αγοριών, χαμογελαστών κοριτσιών, κουκουλωμένων αντρών και γυναικών με τα σκουφάκια και τα κασκόλ τους, που κραδαίνουν άλλοι ελληνικές σημαίες, άλλοι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι σκωτσέζικες σημαίες και πανό κατά της λιτότητας. Στο τέλος της πορείας μια υπέροχη μπάντα παίζει σε καρναβαλικούς ρυθμούς, ανεβάζοντας την ένταση και προκαλώντας ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ανυποψίαστων περαστικών που τραβούν φωτογραφίες, χαζεύουν για λίγο και μετά συνεχίζουν την μέρα τους. Ένας μεσήλικος Σκωτσέζος σκαρφαλωμένος πάνω στο ποδήλατό του δίνει τον παλμό, φωνάζοντας από το μεγάφωνο «τέρμα η λιτότητα», «να πληρώσουν οι τραπεζίτες», «η Σκωτία στέκεται δίπλα στη Ελλάδα» και ο κόσμος από πίσω ακολουθεί, υψώνοντας τη φωνή του. Διοργανωτές είναι η Καμπάνια για τη Ριζική Ανεξαρτησία (Radical Independence Campaign (RIC)) και παρόντες πέρα από τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους -κάποιοι ήρθαν με το πρωινό τρένο από τη Γλασκόβη- είναι το Κογκρέσο Σκωτσέζων συνδικαλιστών, οπαδοί διαφόρων μικρών σκωτσέζικων αριστερών κομμάτων αλλά και του PODEMOS.

Και εγώ, μια ακόμη «ανυποψιάστη» περαστικός, σαν υπνωτισμένη, τους ακολουθώ για λίγο με μια απίστευτη περιέργεια, σαν να βλέπω για πρώτη φορά μπροστά μου ένα σπάνιο, εξωτικό ζώο. Ο στόχος τους σύμφωνα με το ανακοινωθέν; Να στραφεί η σκωτσέζικη κοινή γνώμη υπέρ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της λιτότητας. «Μπορούμε να νικήσουμε τη λιτότητα μόνο σε διεθνή βάση», δήλωσε λίγες μέρες πριν ένας εκ των συνιδρυτών του RIC. Λέτε το κίνημα αλληλεγγύης που αρχίζει να δημιουργείται στην Ευρώπη να αλλάξει τις απόψεις των ηγετών της ΕΕ αλλά και των Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών και Σκωτσέζων που μας βλέπουν σαν τον «ασθενή της γηραιάς ηπείρου»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News