1072
Οι Μαγιάροι και ο φράκτης τους. Προς το παρόν, δίχως γουρουνοκεφαλές... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Να κρεμάσουν γουρουνοκεφαλές κατά μήκος των συνόρων προτείνει ούγγρος πολιτικός

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 22 Αυγούστου 2016, 18:49
Οι Μαγιάροι και ο φράκτης τους. Προς το παρόν, δίχως γουρουνοκεφαλές...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Να κρεμάσουν γουρουνοκεφαλές κατά μήκος των συνόρων προτείνει ούγγρος πολιτικός

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 22 Αυγούστου 2016, 18:49

Ο Γκιόργκι Σόπφλιν, μέλος της (ακρο)δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, πρότεινε το απίστευτο: να κρεμαστούν κεφάλια γουρουνιών κατά μήκος των συνόρων της χώρας του προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή η απάνθρωπη πρόταση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου που είχε στο Twitter με τον Αντριου Στρέχλεϊν που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Στρέχλεϊν κοινοποίησε ένα tweet στο οποίο κατέκρινε την Ουγγαρία για τη συμπεριφορά της έναντι του Προσφυγικού, αφού η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της και δεν εναρμονίζεται με το σχέδιο της ΕΕ. Στο tweet του ανέφερε πως κατά μήκος των ουγγρικών συνόρων έχουν τοποθετηθεί μάσκες για να τρομάξουν οι πρόσφυγες και να παραμείνουν στη Σερβία.

Οι τοτεμικές μάσκες θυμίζουν κομμένα ανθρώπινα κεφάλια και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα. «Οι πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο και τα βασανιστήρια, Ουγγαρία. Τα “ανθρώπινα” κεφάλια (φτιαγμένα από λαχανικά εν προκειμένω) δεν θα μπορέσουν να φράξουν τον δρόμο τους», έλεγε ο Στρέχλεϊν.

Ο ούγγρος βουλευτής, ακαδημαϊκός, και μέλος του κυβερνώντος Fidesz, απάντησε με δική του ανάρτηση, που προκαλεί ανατριχίλα.

«Εχετε δίκιο. Αυτές οι ανθρώπινες απεικονίσεις θα έπρεπε να απαγορεύονται. Αλλά πρέπει να συμφωνήσετε, τα κομμένα κεφάλια γουρουνιών θα ήταν πιο αποτελεσματικά».

Πολλοί χρήστες του twitter κατηγόρησαν αμέσως τον ούγγρο πολιτικό για κήρυγμα μίσους. Ο Στρέχλεϊν μίλησε στην Telegraph και δήλωσε: «Η ανάρτηση του βουλευτή της κυβέρνησης της χώρας είναι προσβλητική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι απογοητευμένος, πρόκειται για έναν άλλοτε καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο της χώρας του. Αυτές οι πρακτικές που προτείνει χρησιμοποιούνταν τον 16ο αιώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ρητορική του αποσκοπεί στο να τρομάξει ανθρώπους που θέλουν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε αυτή τη ρατσιστική «ιδέα» και έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα άλλο περιστατικό που αφορά στην ίδια χώρα: την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε ένας ούγγρος δημοσιογράφος, κάποιοι, φορώντας αυτοσχέδιες μάσκες από… παντζάρια (για να φαίνονται αιματοβαμμένες) κυκλοφορούσαν κατά μήκος των συνόρων τρομάζοντας πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα με τη γειτονική Σερβία. Δεν εξακριβώθηκε ποιοι το έκαναν, αλλά είναι δεδομένο ότι η ουγγρική αστυνομία και ο ουγγρικός στρατός, αν και ειδοποιήθηκαν για το γεγονός, δεν έκαναν καμία έρευνα προκειμένου να βρουν τους δράστες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε ένα σχετικό tweet: «Αυτοί οι πρόσφυγες φεύγουν από έναν πόλεμο και από βασανιστήρια. Τα λαχανικά δεν πρόκειται να τους αποτρέψουν».

Κανέναν δεν εκπλήσσει αυτό το νέο ρατσιστικό παραλήρημα με τις γουρουνοκεφαλές. Την αντίδραση μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης -αλλά και ομόσταυλών του, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- έχει προκαλέσει η γενικότερη στάση της κυβέρνησης Ορμπαν στο Προσφυγικό, που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη. Ανέγερση φράχτη στα σύνορα, μισανθρωπιστικά κυβερνητικά μηνύματα και ρατσιστικά μανιφέστα, καθιστούν τον Ορμπαν έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό στο κέντρο της Ευρώπης.

Εικόνες ντροπής διαδραματίζονται στα ουγγρικά σύνορα, με συνοριοφύλακες αλλά και ομάδες πολιτοφυλακής να «υποδέχονται» τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα με απειλές, αλλά και βάρβαρους ξυλοδαρμούς. Τα παραπάνω υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε, σε έκθεσή του, την «απάνθρωπη» μεταχείρισή όσων φτάνουν εκεί. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες κατήγγειλαν στην οργάνωση πως υπέστησαν ανηλεείς ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγγαρίας, που τους επαναπροώθησαν στη Σερβία, «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά τους στην προστασία», όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο. Οι άνθρωποι αυτοί κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, σωματική κακοποίηση, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους. Οι μετανάστες ανέφεραν ότι υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση από αστυνομικούς και στρατιώτες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε, ωστόσο, ότι μια «πολιτοφυλακή» δρα επίσης σε τμήμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, όπου έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Πιθανώς να είναι εκείνοι με τις μάσκες από… παντζάρια.

Από την 5η Ιουλίου 2015, η ουγγρική κυβέρνηση ενέκρινε την επαναπροώθηση στα σύνορα όλων των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ακτίνα έως και οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα. Οι έλεγχοι ενισχύθηκαν και άδειες εισόδου δίνονται στα σύνορα με τη Σερβία όλο και πιο αραιά. Από την Ουγγαρία διήλθαν πάνω από 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2015. Ομως, ο αριθμός τους ελαττώθηκε δραματικά αφότου η Βουδαπέστη έκλεισε τα σύνορα εγείροντας έναν φράκτη και η ροή των ανθρώπων που αναχωρούσαν από την Τουρκία μειώθηκε μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Αγκυρα. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν, όμως, να δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους να φθάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης μέσω Ουγγαρίας και η ενίσχυση των ελέγχων προκαλεί τον αποκλεισμό πολλών εκατοντάδων στα σύνορα με τη Σερβία.

Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου 2016 δημοψήφισμα, που πρότεινε η κυβέρνηση, για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο Ορμπαν. Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Το δημοψήφισμα θα γίνει πίσω από τον συρμάτινο φράκτη ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά μήκος των 41 χλμ. των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη. Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών, είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της και με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων. Επιπλέον, η ίδια χώρα θέλει να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία.

Αυτά, την ίδια στιγμή που ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαμηνύει ότι η Κομισιόν προτείνει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Σημειώνεται ότι μόλις ο νέος κανονισμός εγκριθεί -από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο- θα είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία.

Αναφορικά με την πρόταση του Ούγγρου περί γουρουνοκεφαλών, μην πάτε μακριά για να εκνευριστείτε: θυμηθείτε όταν άγνωστοι είχαν πάει νύχτα στο hotspot του Σχιστού εδώ στην Ελλάδα και κρέμασαν μια γουρουνοκεφαλή στον φράχτη. Aυτό το έκαναν ώστε να καταστήσουν τον χώρο «μολυσμένο» -αφού οι μουσουλμάνοι θεωρούν αυτό το ζώο ακάθαρτο και απαγορεύεται από τη θρησκεία τους η οποιαδήποτε επαφή μαζί του- και να μην μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί.  Οι δράστες, εκτός από τη γουρουνοκεφαλή, κρέμασαν και έναν σταυρό, πότισαν τη γη με αίμα γουρουνιού και ανάρτησαν και ένα χαρτόνι που έγραφε: «Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη την υπέρμαχο στρατηγό, την προστάτιδα του γένους των Ελλήνων».

Ετσι, μην ψάχνετε τη διαφορά μεταξύ ούγγρων και ελλήνων ακροδεξιών. Ολα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...