759
Σκοπιανοί αστυνομικοί ανοίγουν τα σύνορα κοντά στην Γευγελή για να περάσει ένα εμπορικό τρένο | Reuters

Ασφυξία στον διάδρομο των Βαλκανίων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 11:40
Σκοπιανοί αστυνομικοί ανοίγουν τα σύνορα κοντά στην Γευγελή για να περάσει ένα εμπορικό τρένο
|Reuters

Ασφυξία στον διάδρομο των Βαλκανίων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 11:40

Ο διάδρομος των Βαλκανίων κλείνει από παντού. Δεν έχουν περάσει λίγες μόλις ημέρες από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου η Ανγκελα Μέρκελ –κυρίως-, αλλά και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί της ΕΕ τάχθηκαν απερίφραστα κατά του κλεισίματος των συνόρων και τα Βαλκάνια σφραγίζονται.

Την αρχή έκανε η Σλοβενία, ακολούθησε η Κροατία και πλέον θα ακολουθήσει και η Σερβία. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, αυτές οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ορών μπορούν να προκαλέσουν ένα φαινόμενο ντόμινο στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή και να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση στην Ειδομένη, η οποία έτσι και αλλιώς εδώ και καιρό είναι ο βασικός υποδοχέας του εν εξελίξει δράματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο σε όσους πρόσφυγες έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.  Η Λιουμπλιάνα συμπορεύεται στο θέμα του προσφυγικού με την Αυστρία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που επιθυμούν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Κροατία με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Βλάχο Ορεπιτς να δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό RTL:

«Προφανώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει να ξεκινήσει μια νέα φάση στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Το συμπέρασμα είναι ότι στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες της Σένγκεν».

Την ίδια στιγμή, η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας.
Ουσιαστικά, λοιπόν, Σλοβενία, Κροατία καιΣερβία έκοψαν τη βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες.

Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον με την Σλοβενία να ξεκαθαρίζει πλέον πως η ποσόστωση αυτή αλλάζει.

Φράχτες σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι’ αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Μέχρι και πέρυσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» συμπλήρωσε. Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι, καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

Ενας θλιβερός φράχτης

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (έναν φράχτη στα σύνορα)» δήλωσε ο Ογιαρς Ερικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λετονίας. «Ομως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο» προσέθεσε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία, επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως. Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρυσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...