348
|

Μια…πρέζα Δανίας

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 13 Σεπτεμβρίου 2013, 00:59

Μια…πρέζα Δανίας

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 13 Σεπτεμβρίου 2013, 00:59

Μπορεί οι Δανοί να είναι -και με τη βούλα, πλέον- ο πιο ευτυχισμένος λαός στον πλανήτη, δεν παύουν όμως να αντιμετωπίζουν κι αυτοί κάποια κοινωνικά προβλήματα. Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη Δανία -και για μην είμαστε άδικοι, τα σκανδιναβικά κράτη εν γένει- από την παγκόσμια «πλέμπα» είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοί της, οι κοινωνικές της δομές αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν περιθωριοποιούν τις «προβληματικές ομάδες» αλλά προσπαθούν να βρουν λύσεις, χωρίς να εθελοτυφλούν, ούτε να ξεφωνίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν (βλ. ιερόδουλες AIDS).
 
Μια από τις πιο ρηξικέλευθες ιδέες, είναι αυτή του κοινωνικού επιχειρηματία Μάικλ Λοντμπεργκ Όλσεν, ο οποίος ίδρυσε το τριμηνιαίο περιοδικό “Illegal!”. Όπως μπορεί να σας προϊδεάσει το όνομά του, το συγκεκριμένο έντυπο αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα που άπτονται της (κατα)χρήσης ναρκωτικών. Αυτό που όμως εκπλήσσει είναι ότι οι πωλητές των περιοδικών είναι χρήστες, ενώ τα 2/3 των εσόδων από κάθε τεύχος πηγαίνουν για την αγορά ουσιών προς ίδια χρήση. Η ιδέα είναι απλή: κάθε τεύχος που πωλείται εξασφαλίζει στους ναρκομανείς κάποια νόμιμα έσοδα, δίνοντάς τους έτσι μια εναλλακτική λύση και ίσως αποτρέποντάς τους από το να στραφούν στο έγκλημα ή στην πορνεία. Το περιοδικό κοστίζει 30 κορόνες (4 ευρώ) και γράφεται από εθελοντές.

Το εγχείρημα προφανώς και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κάποιες ομάδες, ανάμεσά τους το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Το βασικό επιχείρημα των διαφωνούντων είναι ότι μια τέτοια προσπάθεια θα ενθάρρυνε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για τον Όλσεν τα πράγματα είναι απλά: «Σε κάποιους δε θ΄ αρέσει» έχει δηλώσει. «Θα πουν ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να απευθυνθούν κάπου για βοήθεια (απεξάρτηση). Και εγώ αναρωτιέμαι, σε ποιον πλανήτη ζουν; Κανείς δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του εθισμού από τα ναρκωτικά. Επομένως, δεν είναι καλύτερα για τους χρήστες να βρίσκουν έτσι (μέσα από το περιοδικό) τα λεφτά για τη δόση τους και όχι να καταφεύγουν σε εγκληματικές συμπεριφορές ή στην πορνεία;».

Μια και τα διαδικτυακά τεστάκια μας έβγαλαν Δανούς, Σουηδούς και γενικώς Σκανδιναβούς σε νοοτροπία, μήπως θα έπρεπε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση περί ναρκωτικών, πέρα από τις λίστες και τους τιμοκαταλόγους που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ.;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News