676
|

#Illridewithyou

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 16 Δεκεμβρίου 2014, 00:30

#Illridewithyou

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 16 Δεκεμβρίου 2014, 00:30

Σκεφτείτε έναν μουσουλμάνο να μπαίνει με καλάσνικοφ ή χειροβομβίδες στα χέρια σε μια καφετέρια στην Ερμού. Μπορεί το Σίδνεϊ να μην είναι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, αλλά οι αναλογίες είναι περίπου οι ίδιες, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπως η Αθήνα στην Ελλάδα.

Να κρατά περίπου 30 άτομα ομήρους για 17 ώρες και να ζητά να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Να κρεμά σημαίες του ISIS στα παράθυρα και να απειλεί να τινάξει το κτίριο με βόμβες που έχει μέσα στην καφετέρια κι έξω από αυτή. Κι όλα αυτά με τα τηλεοπτικά συνεργεία να είναι λίγα μέτρα μακριά και ανάμεσα στις κάμερες και τους ομήρους οι δυνάμεις της Αστυνομίας.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστείτε τη συνέχεια. Έχει γίνει εξάλλου και στην Ελλάδα. Θυμηθείτε την περίπτωση Ματέι, στην οδό Νιόβης στα Πατήσια. Έγινε σε ζωντανή κάλυψη στα τηλεοπτικά πάνελ. Βέβαια, οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι είχαν μεγαλύτερο τακτ και οι Αυστραλοί αστυνομικοί μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα κι αποτελεσματικότητα. Αλλά αυτό που έκαναν οι Αυστραλοί πολίτες είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό.

Μέσα από το hashtag #illridewithyou δημιούργησαν ουσιαστικά ένα δίχτυ προστασίας για τους μουσουλμάνους που μένουν στη χώρα και είχαν αρχίσει -ή φοβόντουσαν πως θα αρχίσουν- να νιώθουν την επικριτική διάθεση του κόσμου. Είναι αναμενόμενη αντίδραση. Τα νεύρα είναι τεντωμένα και η διάθεση για αυτοδικία μεγάλη. Κι όμως, τουλάχιστον 150.000 tweets στάλθηκαν με «αγγελίες» για βοήθεια από χριστιανούς ή οπαδούς άλλης θρησκείας προς μουσουλμάνους. Βοήθεια είτε για να κυκλοφορήσει κάποιος στο δρόμο, είτε για να μπεις με μπούρκα στο τρένο, είτε για να μπορέσεις να πας στον χώρο λατρείας και να προσευχηθείς. Κόσμος δηλαδή που κατάλαβε πως την ώρα που καίει η πατάτα κι η χώρα είναι σε υστερία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μία μισαλλόδοξη επίθεση στο ίντερνετ. Αδιάκριτα και προς τους πάντες.

Η ομηρία στο Σίδνεϊ έληξε χωρίς τελικά να αποφευχθούν οι απώλειες. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε -και θα φανεί σε βάθος χρόνου, μετά από χρόνια- είναι αυτή η αντίδραση. Είναι, ίσως, ο μόνος τρόπος, η μόνη άμυνα, απέναντι στην τρέλα, τον φανατισμό, το τόσο μίσος. Οι Αυστραλοί, μέσα σε 17 ώρες, έδειξαν σε όλον τον κόσμο πως αντιμετωπίζεται ο φόβος και η ιντερνετική οργή. Και το κυριότερο: Το έκαναν με μία τρομοκρατική ενέργεια σε εξέλιξη.

Υ.Γ. Δείτε την επίδραση του hashtag και ρίξτε μια ματιά στα tweets. Μετά κάνετε συγκρίσεις με τα σχόλια στα ελληνικά sites, για πολύ πιο ασήμαντα θέματα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News