387
Τεχνικός της εταιρείας EVA δείχνει το φάρμακο που παράγει εταιρεία στο Κάιρο της Αιγύπτου (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Amr Abdallah

Κορονοϊός: Σύμβαση για προμήθεια ρεμντεσιβίρης υπέγραψε η Κομισιόν

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Οκτωβρίου 2020, 12:11
Τεχνικός της εταιρείας EVA δείχνει το φάρμακο που παράγει εταιρεία στο Κάιρο της Αιγύπτου (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Amr Abdallah

Κορονοϊός: Σύμβαση για προμήθεια ρεμντεσιβίρης υπέγραψε η Κομισιόν

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Οκτωβρίου 2020, 12:11

Σύμβαση που αφορά την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων ρεμντεσιβίρης υπέγραψε την Πέμπτη η Κομισιόν με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για το μοναδικό φάρμακο που έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση για την αντιμετώπιση της Covid-19 (εδώ) και οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη του σκευάσματος, καθώς τον Ιούλιο οι ΗΠΑ είχαν δεσμεύσει όλες τις ποσότητες (εδώ) και η προσπάθεια για συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία από την πλευρά της Κομισιόν είχε ξεκινήσει πριν από περίπου τρεις μήνες (εδώ).

Στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι ήδη έχουμε εξασφαλίσει αρκετές δόσεις μέχρι αυτή τη στιγμή.

Την Κοινή Συμφωνία Προμηθειών υπογράφουν 36 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την προμήθεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψηφίων χωρών και δυνητικά υποψηφίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Ολες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια της ρεμντεσιβίρης απευθείας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στη ρεμντεσιβίρη για την αντιμετώπιση έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των κοινοτικών προμηθειών μας, ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της Covid-19».

Τουλάχιστον πέντε δόσεις ανά ασθενή

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, δεν επαρκεί μία δόση για κανέναν ασθενή. Μάλιστα, για όσους είναι διασωληνωμένοι ή αντιμετωπίζονται με εξωσωματική μεμβράνη οξυγόνωσης, απαιτούνται δέκα δόσεις του φαρμάκου (εδώ), ενώ για τους υπόλοιπους πέντε δόσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι η ποσότητα που εξασφαλίστηκε η Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για 500.000 ασθενείς. Η επάρκεια, σύμφωνα με την ποσότητα της σύμβασης και με παρονομαστή τη δοσολογία, επαρκεί για 100.000 έως 50.000 ασθενείς, αναλόγως της βαρύτητας της κατάστασης και της εξέλιξης της νόσου.

Η υπογραφή της κοινής σύμβασης-πλαισίου προμηθειών ακολουθεί τη σύμβαση της Επιτροπής με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση 33.380 δόσεων της ρεμντεσιβίρης που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο.

Η νέα σύμβαση χρηματοδοτήθηκε από το μέσο έκτακτης βοήθειας της Επιτροπής (ESI), συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...