405
Γιατροί στην Εντατική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που φροντίζουν να κρατηθούν στη ζωή ασθενείς με κορονοϊό | Intime

Κορονοϊός: Αύξηση 65% στους θανάτους στις ηλικίες από 18 έως 39 ετών στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00
Γιατροί στην Εντατική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που φροντίζουν να κρατηθούν στη ζωή ασθενείς με κορονοϊό
|Intime

Κορονοϊός: Αύξηση 65% στους θανάτους στις ηλικίες από 18 έως 39 ετών στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00

Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε μικρότερες ηλικίες (εδώ) που καταγράφηκε τον Αύγουστο στη χώρα μας, με τις νέες μολύνσεις να έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη, δυστυχώς έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα ποσοστά των θανάτων.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους με ή από Covid-19 από τις 12 Μαρτίου έως και τις 29 Σεπτεμβρίου είναι 388.

Και μπορεί οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας που κατέληξαν να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω, όμως τον τελευταίο μήνα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους θανάτους καταγράφηκε στα άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Αυγούστου, είχαν καταγραφεί μόνο τρεις θάνατοι στις ηλικίες 18-19 ετών.

Οι αριθμοί κρουσμάτων, νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και νεκρών ανά ηλικιακή ομάδα την 29η Σεπτεμβρίου. Πηγή: ΕΟΔΥ

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο ακόμα δύο άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας έχασαν τη ζωή τους με ή από Covid-19.

Ποσοστιαία, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 65%. Οχι όμως απλώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά σε σχέση με το σύνολο των προηγουμένων πέντε μηνών!

Συνολικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.

Αυτή τη στιγμή, ακόμη δύο άτομα της εν λόγω ηλικιακής ομάδας νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο 42% η αύξηση στους 65+

Σε χαμηλότερο ποσοστό, για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι το ποσοστό της αύξησης που καταγράφηκε στους θανάτους σε άτομα άνω των 65 ετών, που σταθερά αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα στη μάχη με τον κορονοϊό.

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα, έχασαν τη ζωή τους από ή με Covid-19 συνολικά 96 άτομα άνω των 65 ετών. Η ποσοστιαία αύξηση του τελευταίου μήνα σε σχέση με το προηγούμενο πεντάμηνο είναι της τάξεως του 42%.

Οι αριθμοί κρουσμάτων, νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και νεκρών ανά ηλικιακή ομάδα την 1η Σεπτεμβρίου. Πηγή: ΕΟΔΥ

Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είχε η ηλικιακή ομάδα από 40 έως 64 ετών, καθώς τους προηγούμενους πέντε μήνες είχαν χάσει τη ζωή τους 51 άτομα, στα οποία προστέθηκαν ακόμα 19 τον τελευταίο μήνα και έφτασαν συνολικά τα 71. Αυτό σημαίνει ποσοστό αύξησης 37%.

Διευκρινίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί, μέχρι σήμερα, θάνατος σε άτομο κάτω των 17 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...