310
|

Κόκκινα καταναλωτικά δάνεια €1,1 δισ. πούλησε η Eurοbank – με αντίτιμο €66 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 12:40

Κόκκινα καταναλωτικά δάνεια €1,1 δισ. πούλησε η Eurοbank – με αντίτιμο €66 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 12:40

Ελαφρώς ενισχυμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά ελληνικών κόκκινων δανείων (NPEs), όπως φάνηκε από την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων και καρτών συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ (ή 2 δισ. ευρώ σε αξία) στην οποία προχώρησε η Eurobank.

Αγοραστής είναι η κοινοπραξία B2Holding ASA και Waterfall Asset Managementη οποία θα πληρώσει 66 εκατ. ευρώ. Η τιμή του πακέτου (στα 6% των απαιτήσεων) θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ικανοποιητική, με δεδομένο ότι το πρώτο αντίστοιχο πακέτο που είχε πουλήσει η Eurobank πέρυσι, είχε τίμημα 3%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πώληση είναι ουδέτερη για την τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια.

Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει η κατά 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A (FPS) η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Αυτό θα γίνεται συνδυαστικά με την επίσης αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης B2Kapital A.E.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η πώληση αποτελεί µέρος του πλάνου της Eurobank για τη µείωση των NPEs το 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2018. Τέλος σημειώνεται πως σύμβουλοι της Eurobank ήταν η BlackRock και η Δικηγορική Εταιρεία Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το insider.gr, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο για την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που έχουν καταγγελθεί, συνολικής αξίας δύο δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή θα αποτελέσει «crash test» και για τις υπόλοιπες τράπεζες που ετοιμάζουν παρόμοιες συναλλαγές.

Για το 2019, η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη πώληση ενυπόθηκων δανείων και, συγκεκριμένα, μικρών επιχειρηματικών δανείων. Σε αυτό το πακέτο είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και καταναλωτικά με εξασφαλίσεις, τα λεγόμενα «home equity loans».

Οσον αφορά στην πώληση στεγαστικών δανείων, πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι μάλλον αυτό θα αργήσει, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό επίτευξης του στόχου μείωσης των NPEs που ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...