588
Η Μέγκαν Μαρκλ σε μια ακόμη σκηνοθετημένη πόζα ανεμελιάς, με τον πρίγκιπά της και ένα κοάλα | AAP/Dominic Lipinski/POOL/via REUTERS

Τα κακά (και τα καλά) νέα της εγκυμοσύνης της Μέγκαν

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 16 Οκτωβρίου 2018, 10:46
Η Μέγκαν Μαρκλ σε μια ακόμη σκηνοθετημένη πόζα ανεμελιάς, με τον πρίγκιπά της και ένα κοάλα
|AAP/Dominic Lipinski/POOL/via REUTERS

Τα κακά (και τα καλά) νέα της εγκυμοσύνης της Μέγκαν

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 16 Οκτωβρίου 2018, 10:46

Το περασμένο Σάββατο στο κινητό μου άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά τα άλλο push notifications (ειδοποιήσεις) για το τραγικό δυστύχημα στην Καβάλα: «Σε τροχαίο κάηκαν ζωντανοί 11 μετανάστες». Και την Κυριακή τα περισσότερα push notifications που έλαβα αφορούσαν ένα ακόμα φρικτό γεγονός: «Τραγωδία στη Σμύρνη με ανατροπή φορτηγού – 22 νεκροί». Ξαφνικά, τη Δευτέρα το πένθιμο κλίμα άλλαξε. Ολες οι ειδησεογραφικές σελίδες στις οποίες είμαι συνδρομητής έσπευσαν να με ενημερώσουν στέλνοντάς μου δεκάδες ειδοποιήσεις: «Εγκυος η Μέγκαν Μαρκλ».

Επιτέλους, βομβαρδισμός χαράς μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα;

Ή, πώς μία σχεδόν… μη είδηση προβάλλεται ως η σημαντικότερη είδηση της ημέρας σε έναν κόσμο που έχει χάσει το μέτρο;  Σε έναν κόσμο όπου η ενημέρωση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα που περισσότερο υπόκειται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης (ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται προϊόν αμφίβολης ή και χαμηλής αξίας) παρά στους δεοντολογικούς, ηθικούς και ποιοτικούς κανόνες στους οποίους θα έπρεπε να υπακούει;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εγκυμοσύνη μίας επώνυμης, εστεμμένης ή μη, γίνεται πρωτοσέλιδο. Ούτε χρειάζεται να σπάσουμε τα κεφάλια μας για να αναλύσουμε το γιατί: Γιατί μας αρέσει να ρίχνουμε ματιές στη ζωή των διασήμων, και αυτό οι διάσημοι (που υπάρχουν για να τους θαυμάζουμε) το εκμεταλλεύονται. Την ίδια στιγμή, ακούγεται μάλλον υπερβολικός ο θόρυβος που αφορά ένα μωρό το οποίο θα είναι, όπως γράφτηκε, έβδομο (και καταϊδρωμένο) στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου (που δεν έχει δηλαδή καμία πιθανότητα να ανέβει σε αυτόν εκτός αν παρασύρει τσουνάμι την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια) και που δεν θα γίνει πρίγκιπας ή πριγκίπισσα, εκτός αν το αποφασίσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Ομως, παίζει τόσο καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι το Μπάκιγχαμ τα τελευταία χρόνια, που ακόμα και το «βασιλικό αποπαίδι» της Μέγκαν Μάρκλ (την οποία μερικούς μήνες πριν αγνοούσαμε εντελώς) έγινε η είδηση της ημέρας. Είναι το ίδιο Μπάκιγχαμ που αμήχανα και σχεδόν αγενώς είχε αντιδράσει στον τραγικό θάνατο της «λαίδης Ντι», προκαλώντας δυσαρέσκεια. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα: Η παγερή Ελισάβετ εμφανίζεται όλο και πιο προσηνής και χαριτωμένη –παίζει βεβαίως ρόλο και το γήρας που την καθιστά πιο ευάλωτη στα μάτια μας, οπότε αυτομάτως πιο συμπαθή. Η βασιλική οικογένεια στο σύνολό της εμφανίζεται όλο και πιο καταδεκτική, ακόμα και παρακάμπτοντας πότε – πότε το πρωτόκολλο. Και οι δύο πριγκιπικές νύφες, η Κάθριν του Ουίλιαμ και η Μέγκαν του Χάρι συμπεριφέρονται με τον άψογο επαγγελματισμό που δεν κατάφερε να δείξει η πεθερά τους, η Νταϊάνα. Οπως όλα δείχνουν, ως άψογη επαγγελματίας θα συμπεριφερθεί η Μέγκαν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, δίνοντας στα πλήθη την τροφή που θέλουν για να μηρυκάζουν και να περνάει ευχάριστα η ώρα.

Στην αντιμοναρχική Ελλάδα τα ανακοινωθέντα των βασιλικών οικογενειών (με γάμους, γεννήσεις, γιορτές, γενέθλια, πρωτιές σε αγώνες ιππασίας, φιλανθρωπίες, διαζύγια, κηδείες κ.λπ.) τα αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία και περιέργεια την ίδια στιγμή, κυρίως με ειρωνεία. Και θέλουμε να μάθουμε, να κοιτάξουμε από τη χαραμάδα της πόρτας που επίτηδες αφήνουν ανοιχτή, και νιώθουμε την ανάγκη να σνομπάρουμε, να δείξουμε πως δεν τρέχει και τίποτα γιατί εμείς τα έχουμε ξεπεράσει αυτά, για την ακρίβεια ποτέ δεν τα θέλαμε.

Αυτό κάναμε και τώρα, έτσι συμπεριφερθήκαμε. Ομως, η μεγάλη έκταση που πήρε το γεγονός και στον δικό μας Τύπο, κυρίως τον ηλεκτρονικό, είναι τελικά ενδεικτική της σημασίας που του δώσαμε. Δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε: Ενα είδος λαϊκής ψυχαγωγίας είναι και αυτό. Ας χαλαρώσουμε και ας το απολαύσουμε στην light, δηλαδή τη μία και μοναδική, διάστασή του, όπως όταν παρακολουθούμε ένα σίριαλ. Στην βρίθουσα από ανησυχητικές, δυσοίωνες, φρικτές ειδήσεις επικαιρότητα, ακόμα και μια σχεδόν… διατεταγμένη εγκυμοσύνη έρχεται ως επιβεβαίωση της ζωής που συνεχίζεται. Κατά τα άλλα, γερό να είναι το βρέφος –είτε μετά τίτλου τιμής, είτε άνευ!