556
| CreativeProtagon

Κλίμα: Aσύλληπτα ρεκόρ θερμοκρασίας την επόμενη πενταετία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2025, 15:43
|CreativeProtagon

Κλίμα: Aσύλληπτα ρεκόρ θερμοκρασίας την επόμενη πενταετία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2025, 15:43

Ενα στοιχείο που δείχνει το «επείγον» της κλιματικής κρίσης: Υπάρχει 80% πιθανότητα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να σπάσουν τουλάχιστον ένα (ακόμη) ετήσιο ρεκόρ θερμότητας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακραίων ξηρασιών, πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Ο Guardian αναφέρει ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Οργανισμού δείχνουν για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η μέση θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Ακόμα χειρότερα, αυτό μπορεί να συμβεί πριν το 2030.

Εχουμε ζήσει τη θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία, και η τελευταία αυτή μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για το παγκόσμιο κλίμα υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, τις εθνικές οικονομίες και τα φυσικά τοπία εάν η ανθρωπότητα δεν σταματήσει να καίει πετρέλαιο, αέριο, άνθρακα και δάση.

Η επιστημονική ενημέρωση, η οποία προκύπτει από τη σύνθεση βραχυπρόθεσμων καιρικών παρατηρήσεων και μακροπρόθεσμων κλιματικών προβλέψεων, αναφέρει ότι υπάρχει 70% πιθανότητα η μέση αύξηση της θερμοκρασίας την περίοδο 2025-2029 να είναι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ηδη, έχει ξεπεραστεί προ πολλού το όριο του ενός βαθμού το οποίο θεωρείτο ορόσημο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του WMO ανεβάζει παράλληλα τις πιθανότητες αύξησης άνω των 1,5 βαθμών Κελσίου εντός τουλάχιστον ενός από τα επόμενα πέντε έτη σε 86% – από 40% που ήταν στην αντίστοιχη πρόβλεψη του 2020.

Μέσα στο 2024, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου ξεπεράστηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά – δεδομένο που θεωρείτο απίθανο σε καθεμία από τις πενταετείς προβλέψεις πριν από το 2014. Η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη των τελευταίων 175 ετών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η αύξηση κατά 2 βαθμούςε Κελσίου εμφανίζεται πλέον ως στατιστική πιθανότητα στην τελευταία έκθεση του WMO, η οποία λαμβάνει υπόψη 220 μοντέλα πρόβλεψης 15 διαφορετικών μετεωρολογικών ινστιτούτων – μεταξύ των οποίων η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Καναδικό Κέντρο Κλιματικής Μοντελοποίησης και Ανάλυσης και η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πριν το 2030 είνα κοντά στο 1% και απαιτεί σύγκλιση πολλαπλών παραγόντων θέρμανσης, όπως ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο και μια θετική Αρκτική Ταλάντωση (ατμοσφαιρική πίεση χαμηλότερη του μέσου όρου πάνω από την Αρκτική και υψηλότερη του μέσου όρου πάνω από τον βόρειο Ειρηνικό και τον Ατλαντικό) – αλλά μέχρι σήμερα θεωρείτο αδύνατη εντός πενταετούς χρονικού πλαισίου.

«Και μόνο το γεγονός ότι η άνοδος κατά 2 βαθμούς Κελσίου θεωρείται εύλογη πλέον, είναι σοκαριστικό», λέει στον Guardian ο Ανταμ Σκάιφ από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη συλλογή των δεδομένων. «Μπορεί να βρίσκεται μόλις στο 1% για την επόμενη πενταετία, αλλά η πιθανότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί όσο το κλίμα θερμαίνεται με αυτό το ρυθμό», εξηγεί.

Οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις παντού. Οι χειμώνες στην Αρκτική προβλέπεται να θερμανθούν 3,5 φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, εν μέρει επειδή λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι – κάτι που σημαίνει ότι το χιόνι πέφτει απευθείας στον ωκεανό αντί να σχηματίζει ένα στρώμα στην επιφάνεια για να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου πίσω στο Διάστημα.

Από την άλλη, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου προβλέπεται να υποφέρει από περισσότερες ξηρασίες, ενώ η νότια Ασία, η σαβάνα Σαχέλ, νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική, και ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχόπτωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...