432
Χιλιάδες τουρίστες μπροστά στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου: Εικόνες που, ελέω πανδημίας, δύσκολα θα δουμε φέτος | Reuters

Κίνα: H Χρυσή Εβδομάδα θα μετατραπεί σε… μαύρη λόγω πανδημίας;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 21:14
Χιλιάδες τουρίστες μπροστά στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου: Εικόνες που, ελέω πανδημίας, δύσκολα θα δουμε φέτος
|Reuters

Κίνα: H Χρυσή Εβδομάδα θα μετατραπεί σε… μαύρη λόγω πανδημίας;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 21:14

Με την 1η Οκτωβρίου να πλησιάζει στη Κίνα, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που φοβούνται ότι φέτος η «Χρυσή Εβδομάδα» της χώρας θα είναι… μαύρη ελέω πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της «Χρυσής Εβδομάδας», η οποία γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους και τιμά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του 1949, όλες οι ιδιωτικές εταιρείες, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία κλείνουν για διακοπές και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούν τις επτά αυτές ημέρες για να κάνουν εσωτερικό τουρισμό ή για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, όλοι φοβούνται πως ειδικά για φέτος, η περίοδος αυτή ενδέχεται να μετατραπεί σε… οικονομική εκατόμβη καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δεν θα μετακινηθούν, όπως είθισται, άρα και η οικονομία της Κίνας – και μαζί τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα αξιοθέατα – θα κινηθεί (άπειρο)ελάχιστα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με έρευνα της Κινεζικής Τουριστικής Ακαδημίας και του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου Ctrip, για φέτος αναμένεται μείωση κατά 20% των μετακινήσεων, όπερ και σημαίνει πως ναι μεν θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 600 εκατ. ταξίδια εντός της κινεζικής επικράτειας, αλλά καμία σχέση με τα περίπου 720 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι τέτοιο καιρό.

Αυτό σημαίνει πως και τα έσοδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Εκτός από τον εσωτερικό τουρισμό που θα πληγεί ίσως και ανεπανόρθωτα, ανάλογη κατάσταση θα βιώσει και ο εξωτερικός καθώς πολλοί Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε άλλες χώρες ταξιδεύουν πίσω στη Κίνα για να περάσουν προσωπικό χρόνο με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, κάτι όμως που σήμερα για κάποιους αυτό δεν επιτρέπεται, λόγω των περιοριστικών μέτρων ανά χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία πρέπει να ξεχάσει και τους επισκέπτες που θα ήθελαν να έρθουν αυτή την περίοδο στην Κίνα από το εξωτερικό.

Κάπως έτσι, από χρυσή, η εβδομάδα αυτή ίσως αποβεί… ξινή για πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι από την 100% πληρότητα που είχαν το 2019, σήμερα θα δουν τα καταλύματά τους να μην γεμίζουν κατά το αναμενόμενο -και αυτό παρόλο που πολλοί εξ αυτών, βλέποντας τα κελεύσματα των καιρών, κάνουν ειδικές προσφορές διαμονής προκειμένου να προσελκύσουν τον κόσμο, μαζί με τα εστιατόρια τα οποία έχουν δημιουργήσει και ειδικά μενού με χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εστιατορίων παραπονιούνται καθώς οι συνεχόμενοι περιορισμοί πανδημίας τους δεσμεύουν σε κάλυψη μόνο για τη μισή χωρητικότητα των καταστημάτων τους, με την βιομηχανία εστίασης να συνεχίζει και αυτή να λειτουργεί με μεγάλη απώλεια κερδών.

Οπως φαίνεται, η Χρυσή Εβδομάδα της Κίνας θα περάσει με τις περισσότερες οικογένειες να γευματίζουν στα σπίτια τους και να περνάνε τον ελεύθερό τους χρόνο… εν οίκω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...