876
Οταν η δομή της Γιανζάνγκ ολοκληρωθεί, θα παράγει πάνω από 800.000 γουρούνια κάθε χρόνο | Twitter

Κίνα: Χτίζουν το μεγαλύτερο εκτροφείο χοίρων στον κόσμο με 12 ορόφους

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 21:20
Οταν η δομή της Γιανζάνγκ ολοκληρωθεί, θα παράγει πάνω από 800.000 γουρούνια κάθε χρόνο
|Twitter

Κίνα: Χτίζουν το μεγαλύτερο εκτροφείο χοίρων στον κόσμο με 12 ορόφους

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 21:20

Τα μεγάλα, τσιμεντένια κτίρια πάνω στο βουνό Γιάτζι, στην Κίνα, μοιάζουν με τα συμπλέγματα κατοικιών στις υποβαθμισμένες γειτονιές των αμερικανικών μεγαλουπόλεων που, εμείς οι Ευρωπαίοι, τα βλέπουμε μόνο στις ταινίες. Αυτά τα κτίρια, όμως, που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Γκουιγκάνγκ, δεν στεγάζουν ανθρώπους, αλλά γουρούνια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φάρμα γουρουνιών στον κόσμο που, όταν ολοκληρωθεί, θα παράγει 840.000 γουρούνια κάθε χρόνο, 1.300 για κάθε όροφο. Δεν έχει ακόμη κάποιο όνομα, είναι γνωστή απλά ως η υπερσύγχρονη μονάδα της Γιανζάνγκ, εταιρία που ελέγχει μία ντουζίνα φάρμες γουρουνιών διασκορπισμένες σε όλη την Κίνα.

Κάποιοι έχουν επονομάσει το σύμπλεγμα «ξενοδοχείο χοίρων» και πράγματι, είναι ταιριαστό όνομα για το σύμπλεγμα κτιρίων, ένα εκ των οποίων θα έχει 12 ορόφους.

Συνήθως, η κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων προκαλεί την οργή των φιλόζωων, που θεωρούν πως η παραγωγή όλων αυτών των ζωντανών μόνο και μόνο για να θανατωθούν είναι απλά λάθος, ενώ οι πιο… άκαρδοι σκέφτονται αν θα ήταν καλύτερο να χρήματα που δίνονται για την εκτροφή των γουρουνιών να πήγαιναν αλλού.

Πάντως, οι Κινέζοι που αποφάσισαν να χτίσουν αυτές τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μάλλον δεν κινητοποιούνται από την αγάπη τους για τα ζώα, αλλά για να προφυλαχθούν από τις πανδημίες, που σαμποτάρουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες εδώ και χρόνια.

Οι νέες εγκαταστάσεις της Γιανζάνγκ από ψηλά (Twitter)

Μέσα μόνο στην τελευταία διετία, οι κινέζοι αγρότες έχουν «χτυπηθεί» από την Covid-19, μία γρίπη των χοίρων(Η1Ν1) που άρχισε να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους και μία αφρικανική πανώλη των χοίρων, που σκότωσε 200 εκατομμύρια γουρούνια μέσα στο 2019.

Προφανώς, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ταλανίζεται από ζωονοσογόνες ασθένειες, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι γραφειοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα καθιστούν αυτές τις ασθένειες πολύ επικίνδυνες και σε κάποιες περιπτώσεις, απειλές για την παγκόσμια υγεία.

«Στην Κίνα συναντιούνται όλοι οι πιθανοί παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση ασθενειών. Υπάρχει αυτή η τρομερή πυκνότητα πληθυσμού που επεκτείνεται ακόμη περισσότερο και παράλληλα υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα καταπάτησης στις άγριες περιοχές της φύσης» λέει στον Guardian, ο ζωολόγος και πρόεδρος του ΜΚΟ EcoHealth Alliance, Πίτερ Ντάσζακ.

Τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και ο Ντιρκ Φάιφερ, που διδάσκει κτηνιατρική επιστήμη στο City Univeristy του Χονγκ Κονγκ. «Η απίστευτη πυκνότητα των γουρουνιών και των κοτόπουλων, που παράγονται κυρίως σε φάρμες μικρού ή μεσαίου μεγέθους, που συνδέονται μεταξύ τους μέσω δικτύων μεταφοράς πoυ τα κατευθύνουν σε σφαγεία και αγορές ζωντανών ζώων, όπου επίσης υπάρχει ανεπαρκής υγιεινή, δημιουργεί την πιθανότητα διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών».

Στο παρελθόν, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τροφίμων στην Κίνα προερχόταν από μικρές φάρμες, μα όσο ανεβαίνει η ζήτηση για το κρέας, τόσο ανεβαίνουν και οι πιθανότητες για το ξέσπασμα μίας ασθένειας στις τάξεις των ζώων.

Η μετάβαση από τις μικρές φάρμες στις μεγάλες εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής δεν ήταν ομαλή, όπως αποκάλυψε μία απλή επίσκεψη του απεσταλμένου του Guardian σε ένα ορνιθοτροφείο, κοντά στην Σαογάνγκ, στην επαρχία της Χουνάν, όπου τον Ιανουάριο είχε ξεσπάσει μία πολύ παθογόνος γρίπη των πτηνών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του κέντρου επιτήρησης των ζώων της περιοχής για το αντίθετο, ο δημοσιογράφος δεν είδε κανένα δίχτυ που να εμποδίζει τα άγρια πουλιά να μεταφέρουν τις ασθένειες τους στα εκτρεφόμενα ζώα.

Από τη φύση της η κουλτούρα της Κίνας στην εκτροφή ζωών είναι επικίνδυνη, καθώς μόνο πρόσφατα καθιερώθηκαν οι μεγάλες φάρμες μαζικής παραγωγής, που τουλάχιστον προσπαθούν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και συνήθως βρίσκονται έξω από τις πόλεις για την αποφυγή των μολύνσεων.

Παλαιότερα ήταν σύνηθες για τις οικογένειες να εκτρέφουν τα δικά τους ζώα, μα πλέον καμία οικογενειακή επιχείρηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στους κανόνες υγιεινής για την εκτροφή γουρουνιών.

Πάντως αν τα στατιστικά και οι δηλώσεις των ανθρώπων της Γιανζάνγκ αληθεύουν, τότε η εταιρεία και το υπερσύγχρονο σύμπλεγμα της τα πηγαίνουν αρκετά καλά στον τομέα της αποφυγής των ασθενειών.

Φαίνεται πως αυτός ο γίγαντας της βιομηχανίας των χοίρων αντιμετώπισε πολύ καλύτερα την επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τους ανταγωνιστές του, ενώ δεν τα πηγαίνουν και άσχημα με τον κορονοϊό, δεδομένου των περιστάσεων.

Στα κτίρια υπάρχουν ολόκληροι όροφοι που χρησιμοποιούνται για έλεγχο και καραντίνα των υπαλλήλων. Οι χοίροι περνούν όλη τους την ζωή σε έναν όροφο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα.

Πράγματι, όλα δείχνουν πως η υγεία των ζωών είναι υψηλή προτεραιότητα της εταιρείας, αλλά όπως επισημαίνουν κάποιοι ειδικοί, σαν τον ερευνητή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Τζέρεμι Μάρσαντ-Φορντ, η καλή υγεία δεν ισοδυναμεί πάντα με την ευημερία.

Στην Γερμανία, η εταιρεία Meine Kleine Farm εκτρέφει γουρούνια που ζουν κανονικές ζωές πριν τον θάνατο τους. Τα δικά τους γουρούνια ζουν ελεύθερα στο ύπαιθρο και δεν είναι τεράστιες μάζες λίπους αλλά ζώα εύσωμα και σε φόρμα.

«Η ευημερία σε ένα περιβάλλον σαν αυτό, μια πολλή εντατική καλλιέργεια, είναι πολύ διαφορετική από την τυπική βιομηχανική παραγωγή, που χρησιμοποιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να έχει αρκετά πλεονεκτήματα στην υγεία, αλλά δεν το λες ευημερία. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος ούτε βιοποικιλότητα, ώστε τα γουρούνια να είναι ελεύθερα να ζουν σαν γουρούνια».

Βέβαια, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και τόσος λίγος χώρος, είναι δύσκολο για τις εταιρείες να προσφέρουν μία σχετικά κανονική ζωή στα εκτρεφόμενα ζώα τους και παράλληλα να εγγυηθούν την υγιεινή τους.

Ισως να το είπε καλύτερα ο Πίτερ Ντάσζακ: «Μπορεί η Κίνα να έχει ένα πόδι στον 21ο αιώνα, αλλά συνεχίζει να έχει και ένα αργόσυρτο πόδι που την τραβάει πίσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...