629
Φωτογραφία από την επιχείρηση εκκένωσης των υπό ρωσικό ελέγχο περιοχών της Χερσώνας - «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε», διαβεβαίωνε τους εκτοπισμένους ο ρώσος υπουργός Παιδείας | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Μάχη της Χερσώνας που θα κρίνει πολλά

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 11:54
Φωτογραφία από την επιχείρηση εκκένωσης των υπό ρωσικό ελέγχο περιοχών της Χερσώνας - «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε», διαβεβαίωνε τους εκτοπισμένους ο ρώσος υπουργός Παιδείας
| REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Μάχη της Χερσώνας που θα κρίνει πολλά

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 11:54

Στην πλέον αποφασιστική μάχη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία εξελίσσεται η «Μάχη της Χερσώνας», την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση των Ρώσων για την εκκένωση της περιοχής.

Η Μόσχα έδωσε εντολή σε 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή «για να σώσουν τη ζωή τους» –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– από τα πυρά της ουκρανικής αντεπίθεσης και ήδη σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, από την περασμένη Τρίτη έχουν απομακρυνθεί περίπου 25.000 άνθρωποι.

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, παραδέχτηκε στα μέσα της εβδομάδας ότι η κατάσταση της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία –όπως επιμένουν να αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή τους στο ουκρανικό έδαφος– είναι «τεταμένη», ιδίως πέριξ της νότιας πόλης της Χερσώνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους εκτεταμένες περιοχές της βορειοδυτικής Χερσώνας, προελαύνοντας προς το αστικό κέντρο. Η επιτυχία του ουκρανικού στρατού βασίστηκε σε μεγάλο ποσοστό στα δυτικά οπλικά συστήματα και ιδίως στους πυραύλους HIMARS.

Και ενώ πολλοί «είδαν» πίσω από τις δηλώσεις Σουροβίκιν μία πρώτη απόπειρα να προετοιμαστεί η ρωσική κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής ήττας στη Μάχη της Χερσώνας, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων προκειμένου να ανακοπεί η ουκρανική προέλαση.

«Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», δήλωσε με νόημα «ο στρατηγός Αρμαγεδδών», προσωνύμιο με το οποίο είναι γνωστός στη ρωσική κοινή γνώμη ο Σουροβίκιν από τη θητεία του στη Συρία και την Τσετσενία.

«Εάν ο Πούτιν γίνει πραγματικά απελπισμένος, μπορεί να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά αυτή είναι μια επιλογή υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να αποτύχει εάν καταλήξει σε στρατιωτική απάντηση του ΝΑΤΟ», ήταν η εκτίμηση της Washington Post με αφορμή τη δήλωση του ρώσου στρατηγού.

Προς το παρόν η Μόσχα «απαντά» στην προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τη Χερσώνα και άλλες βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και μαζική χρήση ιρανικών drone-καμικάζι  εναντίον πολιτικών υποδομών. Τελευταία επίθεση, αυτή στο Μικολάιφ, όπου επλήγη συγκρότημα κατοικιών.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τμήματα του μετώπου της Χερσώνας και οι κατοχικές αρχές  απομακρύνουν διαρκώς αμάχους μεταφέροντάς τους βαθύτερα στο υπό ρωσική κατοχή έδαφος.

«Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Είναι ζωτικής σημασίας να σώσετε τη ζωή σας», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ρώσος υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραβτσόφ. «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε», διαβεβαίωνε τους εκτοπισμένους.

Σύμφωνα όμως με τις διορισμένες από τους Ρώσους αρχές στη Χερσώνα τα σκάφη για να μεταφέρουν τον κόσμο στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου, δεν επαρκούσαν καθώς υπήρξε «μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν».

Από την πλευρά του, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, με τους οποίους συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση» -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται – στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, ο Σοϊγκού είχε εξάλλου επικοινωνία και με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Οπως έκανε γνωστό το Πεντάγωνο, ο Οστιν ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η Ουάσινγκτον «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».

Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός –άνευ περαιτέρω στοιχείων– του Σοϊγκού περί απόπειρας κλιμάκωσης του πολέμου από την Ουκρανία με χρήση «βρώμικης βόμβας» (περισσότερα εδώ).

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και «επικίνδυνη», σημειώνοντας με νόημα ότι «οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν άλλους γι’ αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι».

Σε κοινή τους δήλωση, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επανέλαβαν ότι είναι δεσμευμένες στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρόνο χρειαστεί», ενώ απέρριψαν τη ρωσική «προειδοποίηση» περί «βρώμικης» βόμβας.

«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουμε τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα στο δικό της έδαφος. Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...