895
Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος ενώ προσάγονται στο δικαστήριο | Τwitter

«Καταπέλτης» στο Εφετείο ο εισαγγελέας για τους δολοφόνους του Λουκμάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 12:19
Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος ενώ προσάγονται στο δικαστήριο
|Τwitter

«Καταπέλτης» στο Εφετείο ο εισαγγελέας για τους δολοφόνους του Λουκμάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 12:19

«Καταπέλτης» ήταν ο εισαγγελέας της έδρας, στη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Αθήνας, για τους καταδικασμένους πρωτόδικα σε ισόβια δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν τον Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν ρατσιστικά κίνητρα για την πράξη τους.

Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ο εισαγγελέας δεν άφησε κανένα περιθώριο: πρότεινε την ενοχή και των δύο για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και για οπλοφορία, οπλοχρησία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Στην απολογία τους στο Εφετείο, αμφότεροι ισχυρίστηκαν ανερυθρίαστα ότι το  θύμα ήταν που προκάλεσε την άγρια, εν ψυχρώ δολοφονία του.

Ο Στεργιόπουλος απέδωσε ουσιαστικά ευθύνες στο θύμα, υποστηρίζοντας πως ο νεαρός εργάτης τους έκλεισε το δρόμο, θίχτηκε επειδή βρίστηκαν και κατέβηκε από το ποδήλατό του για να ζητήσει τον λόγο.

«Κατέβηκε ο Λιακόπουλος από το μηχανάκι και πιάστηκαν στα χερια. Δεν έβλεπα τί εγινε. Ακούω συμπλοκή και τους βλέπω μαζί. Ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. “‘Αφήστε τον”, του λέω αλλά δεν τον αφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη», υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου και συμπλήρωσε τον απίθανο ισχυρισμό του λέγοντας:

«Το θύμα το αφήσαμε τελευταία φορά να προχωράει. Φεύγουμε. Δεν κρυφτήκαμε, ούτε εξαφανιστήκαμε, ούτε εξαφανίσαμε τα μαχαίρια. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας (…) Θεώρησα ότι από τα τραύματα τα δικά μου δεν είχε πάθει τίποτα. Δεν είδα να τον χτυπάει ο συγκατηγορούμενός μου, δεν είδα πουθενά αίματα».

Ακολουθεί ο διάλογος του κατηγορούμενου με τον πρόεδρο του Εφετείου και τον εισαγγελέα της έδρας:

Πρόεδρος: Πώς ερμηνεύετε το συμβάν;

Κατηγορούμενος: Θίχτηκε και παρεξηγήθηκε. Ζητάμε συγγνώμη και από την οικογένεια του θυματος. Δεν το είχαμε σχεδιάσει, λάθος μας ήταν.

Πρόεδρος: Με το μαχαίρι τί θέλατε να κάνετε;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον τραυματίσω.

Πρόεδρος: Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τα χέρια σας;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, λάθος μου.

Με τη σειρά του ο Λιακόπουλος έκανε λόγο για ένα «χαζό τσαμπουκά», υποστηρίζοντας και αυτός ότι το θύμα τους προκάλεσε. Σε κάποια στιγμή του καβγά, είπε, ο Πακιστανός τού έκανε κεφαλοκλείδωμα, με αποτέλεσμα εκείνος να θολώσει. «Τα είχα χαμένα. Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα τον χτύπησα, δεν επέλεξα το σημείο. Εκείνη τη στιγμή αντέδρασα ενστικτωδώς».

«Αντέχει αυτό το πράγμα ο ισχυρισμός σας; Το θύμα κάνει τσαμπουκά στο δρόμο με βρισιές, ενώ πάει για μεροκάματο στη λαϊκή για 20 ευρώ;», τον ρώτησε ο εισαγγελέας και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κατηγορούμενος: Θίχτηκε προφανώς. Μας έβρισε.

Εισαγγελέας: Αυτόπτης μάρτυρας είδε εσάς στο πεζοδρόμιο, τον συγκατηγορούμενό σας να λέει: «Έλα να φύγουμε» και το θύμα πεσμένο και αγκαλιά τη ρόδα ενός φορτηγού. Εσείς δεν είδατε τίποτα από όλα αυτά;

Κατηγορούμενος: Όχι

Εισαγγελέας: Ο αστυνομικός που σε έλεγξε το βράδυ εκείνο, λέει πως του απαντήσατε ότι «καλά του κάναμε, μπαίνουν αλλοδαποί στα σπίτια μας».

Κατηγορούμενος: Δέκα αστυνομικοί ήταν εκεί, δεν το άκουσε κανεις. Αρνούμαι ότι το είπα.

Τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής

Ερώτηση προς τους κατηγορούμενους έγινε και για το προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής που βρέθηκε στα σπίτια τους.

Αμφότεροι αρνήθηκαν πως ήταν/είναι οπαδοί του κόμματος. «Τα είχα πάρει από περιέργεια γιατί ήταν τότε νέο κομμα. Τα χρησιμοποιούσα για να σημειώνω τα αποτελέσματα στο στοίχημα, γιατί τα περισσότερα ήταν τυπωμένα από τη μία μεριά», υποστήριξε ο Λιακόπουλος.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι του Λιακόπουλου  βρέθηκαν κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια και 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης. Σστο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο εισαγγελέας της έδρας στην εισηγησή του έκανε λόγο για «συγκλίνουσα διαδοχική δράση» των δύο κατηγορουμένων «άσχετα με το ποιος επέφερε το θάνατο». Όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από τα Πετράλωνα».

Οσο για το ρατσιστικό κίνητρο εξήγησε πως έχει υποχρέωση να το εισηγηθεί, δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής. «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρας ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο», σημείωσε.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στους δύο κατηγορούμενους, υπογραμμίζοντας το νεαρό της ηλικίας τους: «Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν απο μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, είπε: «η ψυχή του ανθρώπου είναι η πνοή του Θεού στον άνθρωπο. Η πνοή αυτή έχει θεϊκή καταγωγή, άσχετο αν το χρώμα είναι άσπρο ή κίτρινο». Παράλληλα, ο εισαγγελέας αποδόμησε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως ο ενδεχόμενος δόλος για τους δύο κατηγορούμενους είναι πασιφανής: «το να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη ή επικίνδυνη, δεν αντέχει στη λογική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λιακόπουλος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτούργησε».

Κλείνοντας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, της οπλοφορίας – οπλοχρησίας και της αποδοχής προϊόντων εγκλημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...