491
Τα γουρουνάκια που βλέπετε έχουν βρετανικό «διαβατήριο» και πλέον, λόγω του Brexit, δεν μπορούν να παίζουν επί ευρωπαϊκού εδάφους... | Υοutube

Καρτούν, καραμέλες, σοκολάτες έπεσαν στον βωμό του Brexit!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 13:32
Τα γουρουνάκια που βλέπετε έχουν βρετανικό «διαβατήριο» και πλέον, λόγω του Brexit, δεν μπορούν να παίζουν επί ευρωπαϊκού εδάφους...
|Υοutube

Καρτούν, καραμέλες, σοκολάτες έπεσαν στον βωμό του Brexit!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 13:32

Οι μικροί θα τη γνωρίζουν την κυρία, αλλά οι μεγάλοι (κυρίως οι άτεκνοι) τη θέλουν την ενημέρωσή τους. Υπάρχει, λοιπόν, μία βρετανική σειρά κινουμένων σχεδίων για προνήπια που λέγεται «Peppa Pig» και τυγχάνει δημοφιλής στα μωρά εντός και εκτός Βρετανίας. Τώρα όμως τα παιδάκια τη στερούνται, αφού η εφαρμογή των κανόνων που ακολούθησαν το συμπεφωνημένο Brexit τα απομακρύνει από την αγαπημένη τους γουρουνίτσα – διότι τέτοια είναι η πρωταγωνίστρια Peppa Pig.

Το θέμα προβάλλει η Corriere della Sera και το διανθίζει και με άλλες χαμένες μικροαπολαύσεις της καθημερινότητας, αφού είναι πολλές αυτές που ήδη άρχισαν να στερούνται τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ευρωπαίοι.

Το μεν καρτούν έπεσε θύμα της λεγομένης «ψηφιακής φορητότητας» που σχετίζεται με το Brexit. Τα παιδάκια στο Νησί βλέπουν τη γουρουνίτσα τους, που είναι και πατριώτισσά τους, όμως δεν μπορούν να τη δουν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι κανόνες της παραπάνω «φορητότητας» εγγυώνται την πλήρη πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο σε κάθε γωνιά της ΕΕ, όχι όμως και στη Βρετανία. Ετσι όσοι Βρετανοί εγκαταλείπουν το Νησί, όπου βλέπουν την Peppa Pig, όταν έρχονται στην Ευρώπη δεν τη βλέπουν. Οι Βρετανοί συνδρομητές του Amazon Prime, του συνδρομητικού δικτύου που προβάλλει τη γουρουνίτσα, όπως και εκείνοι του Netflix ή του Sky Go, δεν θα μπορούν πια να παρακολουθούν εκτός Βρετανίας τα προγράμματα που έχουν συνηθίσει.

Αλλά υπάρχουν και άλλα, γράφει η Corriere. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ορίζουν ότι οι οπτικοακουστικοί γίγαντες όπως το Amazon Prime ή το Netflix πρέπει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 30% του περιεχομένου που μεταδίδεται στην ΕΕ είναι ευρωπαϊκής παραγωγής. Ομως πολλά δημοφιλή παιδικά προγράμματα είναι βρετανικά. Εφ’ όσον πλέον αυτά δεν θεωρούνται ευρωπαϊκά, οι πάροχοι θα κάνουν καινούργιο προγραμματισμό και οι βρετανικές σειρές θα τεθούν στο περιθώριο.

Εκτός από καρτούν, θύματα του Brexit έχουν πέσει και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που γλυκαίνουν τον άχαρο βίο του ανθρώπου. Να, οι ιρλανδοί παίδες δεν θα ξαναγευτούν τη βρετανική καραμέλα «Percy Pig» (πρόκειται για άλλη… γουρουνίτσα), αφού η αλυσίδα λιανικής «Marks and Spencer», η οποία τη διακινεί, σκέφτηκε ότι οι καινούργιοι δασμοί εξαγωγών είναι βαρείς και δεν τη συμφέρουν. Στοπ η «Percy Pig» λοιπόν, και οι ιρλανδέζες κορασίδες θα μείνουν με την πίκρα στο στόμα.

Τα αντίμετρα των Ευρωπαίων όσον αφορά την απώλεια κάποιας γλυκιάς απόλαυσης συγκεκριμενοποιούνται στα βελγικά σοκολατάκια, αφού αυτά ξέρουν στο Νησί και αυτά προτιμούν. Ε, το διάσημο ζαχαροπλαστείο «Neuhaus» των Βρυξελλών έκοψε τις εξαγωγές στο Λονδίνο, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες για μία σειρά από προϊόντα (από τυριά μέχρι και ποδήλατα). Είναι γεγονός: η ροή ευρωπαϊκών εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη μειωθεί σε αισθητό για την κατανάλωση βαθμό. Αλλά και οι Βρετανοί σταμάτησαν να στέλνουν στην Ευρώπη κάποιες μαρμελάδες τους και κάποια βιβλία τους.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι το μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης. Η βρετανική επαρχία παραμένει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και ως εκ τούτου έχουν ενεργοποιηθεί τελωνειακοί έλεγχοι στα εμπορεύματα που καταφθάνουν από την υπόλοιπη Βρετανία. Ετσι άρχισαν οι ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ του Μπέλφαστ, ακόμη και στο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Απίθανα πράγματα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...