311
Ο Μάικ Πομπέο μιλά στους δημοσιογράφους, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη | Andrew Harnik/Pool via REUTERS

«Κόκκινη κάρτα» από Λουξεμβούργο και ΕΕ στον Πομπέο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 13:27
Ο Μάικ Πομπέο μιλά στους δημοσιογράφους, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη
|Andrew Harnik/Pool via REUTERS

«Κόκκινη κάρτα» από Λουξεμβούργο και ΕΕ στον Πομπέο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 13:27

Ο Μάικ Πομπέο, που για άγνωστο λόγο ήθελε να κάνει ένα ακόμα επίσημο ταξίδι στην Ευρώπη, λίγες μόνο ημέρες πριν αποχαιρετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναγκάστηκε να το ακυρώσει, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνήθηκαν να τον συναντήσουν.

Επισήμως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους πιο πιστούς υπουργούς του Τραμπ αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ακυρώνουμε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη».

Ομως, όπως σημείωσαν οι New York Times και το Reuters, ο πραγματικός λόγος είναι η πλήρης περιφρόνηση, όπως τη χαρακτηρίζουν, των ευρωπαίων διπλωματών στον Πομπέο, ο οποίος δεν καταδίκασε τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι ο Πομπέο ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Λουξεμβούργο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ που διατύπωσε ο ομόλογός του Ζαν Ασελμπορν μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ο Πομπέο αναμενόταν την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου θα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε η Συμμαχία. Συνάντηση εργασίας είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη το πρωί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές, σύμφωνα με επίσημη βελγική πηγή.

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι «ένας πυρομανής πολιτικός που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου», είπε ο Ασελμπορν μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL.

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι ο Τραμπ «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δημοκρατία, επειδή αγνόησε το ίδιο του το Σύνταγμα, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προφανώς τα αποτελέσματα των εκλογών».

Ο Πομπέο, ενώ καταδίκασε την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, ποτέ δεν διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από εκείνη του Τραμπ.

Μετά την ακύρωση της επίσκεψης Πομπέο στο Λουξεμβούργο, το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ήταν ακόμα στο πρόγραμμα, όμως ακυρώθηκε και αυτό, γιατί και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να τον συναντήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...