365
Ο Πάνος Καμμένος κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου | Nikos Libertas / SOOC

Καμμένος για τα αντισταθμιστικά των F-16: Είναι προσφορά που θα ωφελήσει τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 10:57
Ο Πάνος Καμμένος κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου
|Nikos Libertas / SOOC

Καμμένος για τα αντισταθμιστικά των F-16: Είναι προσφορά που θα ωφελήσει τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 10:57

Την τροπολογία με την οποία επανέρχονται τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπερασπίστηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη συζήτηση την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός υποστήριξε αρχικά πως ορθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε καταργήσει νομοθετικά την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Α/Ω  και επανέλαβε ότι στο παρελθόν τα ωφελήματα υπήρξαν εστία διαφθοράς.

Επιπλέον επιχείρησε να εξηγήσει τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από την δική του σύμβαση αντισταθμιστικών.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας – στις 15 Μαρτίου 2019 – να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε  ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ ευρώ έναντι της αγοράς των F-16.

» Στην συζήτηση που είχαμε για την αναβάθμιση των F-16 προέκυψε το θέμα υποχρέωσης αυτά τα Α/Ω να δοθούν στην ελληνική πλευρά. Η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν Α/Ω και έχομε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθούμε Α/Ω παρά μόνο για την ενίσχυση της ΕΑΒ. Δεν πρέπει να έχουμε Α/Ω που στο παρελθόν ήταν εστία διαφθοράς.

» Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με την ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα», είπε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία, τα καλώδια και όλα τα άλλα απαραίτητα συστήματα για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών θα κατασκευαστούν από Ελληνικές εταιρίες.

Η επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν τα προγράμματα αυτά θα γίνει αποκλειστικά από την Lockheed Martin (την κατασκευάστρια των F-16) σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές και διαφανείς διαδικασίες. Οι επιλογές θα γίνουν όλες από την LM και δεν θα υπάρχει καμία ελληνική παρέμβαση στην διαδικασία επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δίνει εξουσιοδότηση τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η παρέμβαση του υπουργού έγινε λίγο πριν από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...