681
Ο Κιλπάτρικ με τη φανέλα των Μπρούκλιν Νετς. Πώς πείστηκε να έρθει στην Ευρώπη ένας παίκτης τέτοιου βεληνεκούς; | Reuters/USA Today

Θα σώσει τον Παναθηναϊκό ο «Mr. Τρίποντο»;

Sportscaster Sportscaster 9 Ιανουαρίου 2019, 10:18
Ο Κιλπάτρικ με τη φανέλα των Μπρούκλιν Νετς. Πώς πείστηκε να έρθει στην Ευρώπη ένας παίκτης τέτοιου βεληνεκούς;
|Reuters/USA Today

Θα σώσει τον Παναθηναϊκό ο «Mr. Τρίποντο»;

Sportscaster Sportscaster 9 Ιανουαρίου 2019, 10:18

«Είμαστε προβληματισμένοι με την απόδοσή μας στην EuroLeague. Πιστεύω ότι όλα θα διορθωθούν και θα φτάσουμε στους στόχους μας. Το υλικό κατ’ εμέ είναι εξαιρετικό, είναι αυτό που ζήτησε ο προπονητής. Εκείνος οφείλει να βρει τις λύσεις για να παίξουμε καλύτερα». Με τη δήλωσή του αυτή, στις 18 του περασμένου Νοεμβρίου, έπειτα από μια νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προειδοποιούσε τον Τσάβι Πασκουάλ ότι ο χρόνος του τελειώνει. Εβαζε, επίσης, τέλος στα σενάρια περί ενίσχυσης του «Εξάστερου» με νέους παίκτες. Αλλά, πριν περάσουν δυο μήνες, ενέδωσε (πάλι) στον πειρασμό του Ιανουαρίου. Με μια μετεγγραφή που έκανε κρότο.

Εχει γίνει παράδοση, τέτοια εποχή να φέρνει καλούς και ακριβούς παίκτες, προσπαθώντας να διορθώσει καλοκαιρινές αστοχίες. Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Σον Κιλπάτρικ δεν είναι, απλώς, ένα «μερεμέτι» στο ρόστερ, αλλά ένας NBAer που σκοράρει 10,3 πόντους σε κάθε παιχνίδι (μέσος όρος καριέρας). Εάν (οι πόντοι) σας φαίνονται λίγοι, σκεφτείτε ότι ο Μπραντ Ουαναμέικερ, που προκαλούσε τρόμο όταν αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα (στη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς), εφέτος στο ΝΒΑ (Σέλτικς) πετυχαίνει μόλις τρεις, κατά μέσον όρο. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως ο χρόνος συμμετοχής του είναι περιορισμένος. Αλλά και ο Τζέιμς Νάναλι, ο έτερος των υποψηφίων για τον Παναθηναϊκό, δεν έβαζε περισσότερους από 4,5 (στην Ατλάντα). Και ο πολύ γνωστός μας Μάικ Τζέιμς, εξαιρετικά χαρισματικός σκόρερ, στους Σανς είχε μέσον όρο 9,3 πόντους.

Παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων στο ΝΒΑ -και ποσοστό ευστοχίας 40% στα τρίποντα- δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Ακόμη κι αν τον πληρώσεις «χρυσό», δύσκολα θα δεχτεί να παίξει στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η πρώτη απάντηση του Κιλπάτρικ στην πρόταση του Παναθηναϊκού ήταν αρνητική. Ο αμερικανός «εκτελεστής», ο οποίος στις 6 Ιανουαρίου έκλεισε τα 29, προτίμησε να περιμένει ένα νέο συμβόλαιο από ομάδα του ΝΒΑ – το έβδομο της καριέρας του. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε, κάποια στιγμή, πώς το «όχι» του έγινε «ναι». Μάλλον έβαλε το χεράκι του ο κόουτς του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, που του μίλησε στο τηλέφωνο. Ο Πιτίνο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει και το χάρισμα της πειθούς. Ποιος να ξέρει τι του είπε, και τον έκανε να αλλάξει γνώμη…

Ο Γιαννακόπουλος έβαλε κι εκείνος το χέρι του: στην τσέπη. Τα 100.000 δολάρια το μήνα, που θα εισπράττει ο Κιλπάτρικ, είναι μια πολύ σοβαρή οικονομική υπέρβαση, εάν αθροίσεις και τους φόρους που βαρύνουν την ΚΑΕ. Σε ετήσια βάση, μιλάμε για 1,2 εκατ. δολάρια – ελάχιστοι παίκτες στον εφετινό Παναθηναϊκό έχουν τόσο υψηλά συμβόλαια μετά τη στρατηγική επιλογή του περασμένου καλοκαιριού να προσφέρει «γη και ύδωρ» στον Νικ Καλάθη, προκειμένου να παραμείνει στην ομάδα.

Τις μέρες που ο Κιλπάτρικ… έκανε τον δύσκολο, ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει να προσεγγίσει έναν άλλο σπουδαίο παίκτη, τον Τζέιμς Νάναλι. Στο μυαλό του Πιτίνο, όμως, το δίλημμα «Κιλπάτρικ ή Νάναλι» δεν υπήρξε ποτέ. Οταν ο κόουτς περιέγραφε τα χαρακτηριστικά του παίκτη που θα ήθελε να αποκτηθεί, στην ουσία φωτογράφιζε τον 29χρονο Αμερικανό, τον οποίο παρακολουθεί από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός υποφέρει στο περιφερειακό σουτ και ο προπονητής του επιθυμούσε, αυτός που θα έρθει, πάνω απ’ όλα να «τα βάζει». Το μακρινό σουτ -ιδίως από θέση, κι όχι τόσο έπειτα από ντρίμπλα- είναι η σπεσιαλιτέ του Κιλπάτρικ. Λογικά, στην Ευρώπη η ευστοχία του θα ξεπεράσει το 4/10.

Επιπλέον, μαρκάρει με μεγάλη συνέπεια (είναι καλύτερος από τον Νάναλι στην άμυνα), ενώ διακρίνεται και στη δημιουργία παιχνιδιού. Μπορεί, δηλαδή, να παίξει και σαν «άσος», ξεκουράζοντας τον Καλάθη. Είναι γεμάτος ενέργεια, πειθαρχημένος, ανθεκτικός στο «ξύλο» (αν και δεν του φαίνεται) και καλός χαρακτήρας. Κυρίως, όμως, είναι «δυάρι». Σπουδαίο προσόν, αυτή την εποχή που ο Λάνγκφορντ απουσιάζει. Ενώ ο Νάναλι είναι «τριάρι» και ο Παναθηναϊκός έχει τρία «τριάρια».

Μόνο στην απειρία του από Ευρωλίγκα χάνει ο Κιλπάτρικ. Επομένως, το ερώτημα είναι, πόσο γρήγορα θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες – με το χρόνο να πιέζει αφόρητα την καινούργια του ομάδα. Κατά τα άλλα, αυτός ο… κοντούλης (1,94) με τις 157 συμμετοχές στο ΝΒΑ είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να «ψαρέψει» ο Παναθηναϊκός μέσα στο καταχείμωνο. Το καλύτερο δώρο που ο Γιαννακόπουλος θα μπορούσε να κάνει στον Πιτίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...