280
Στις ΗΠΑ το 2018 υπήρξε άνοδος 19% στις πωλήσεις κασετών | shutterstock

Ποιο streaming; Μετά το βινύλιο, επιστρέφει και η κασέτα!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 10:04
Στις ΗΠΑ το 2018 υπήρξε άνοδος 19% στις πωλήσεις κασετών
|shutterstock

Ποιο streaming; Μετά το βινύλιο, επιστρέφει και η κασέτα!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 10:04

Όσοι ανήκετε σε παλιότερες γενιές, θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως πρέπει σιγά σιγά να ξεθάψετε τις παλιές σας κασέτες και τα γουόκμαν σας καθώς όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο φορμάτ όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά κάνει τη δική του μικρή επανάσταση στην εποχή του ψηφιακού streaming.

Η κασέτα έχει κάνει εντυπωσιακή επιστροφή στη μουσική βιομηχανία, σύμφωνα με το The Verge, και κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο χώρο στην αγορά.

Σύμφωνα με την Nielsen Music, το 2018 υπήρξε άνοδος 19% στις πωλήσεις κασετών στις ΗΠΑ καθώς πουλήθηκαν 118.200 τεμάχια σε σύγκριση με τα 99.400 που πουλήθηκαν το 2017 και κυρίως αφορούν σε reissues (επανεκδόσεις).

Επίσης, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν κατά 12% στις ΗΠΑ και άγγιξαν το όριο των 10 εκατ. (9,7 εκατ. από 8 εκατ. το 2017), όπου και πάλι το ενδιαφέρον των αγοραστών τράβηξαν παλαιότερες παραγωγές από συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Beatles, οι Fleetwood Mac και ο Μάικλ Τζάκσον.

Φυσικά το streaming παραμένει το κυρίαρχο μέσο διανομής της μουσικής και εμφάνισε αύξηση 41,8% σε όρους όγκου, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι το CD καθώς ναι μεν πουλήθηκαν 60 εκατ. CD μουσικής αλλά αυτός ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2017 – γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι το εν λόγω φορμάτ δεν έχει τον ρετρό χαρακτήρα του βινυλίου.

Ήδη όλο και περισσότερες μπάντες έχουν αρχίσει να επανακυκλοφορούν τα άλμπουμ τους σε κασέτα, όπως, για παράδειγμα οι White Stripes που πρόσφατα έβγαλαν τους τρεις πρώτους δίσκους τους – αρκεί, φυσικά, οι νέες αυτές κασέτες να είναι καλύτερης τεχνολογίας από εκείνες της δεκαετίας του 1980 και ’90, όταν συχνά «μασούσε» την ταινία τους το κασετόφωνο και πολύ σύντομα ήταν για πέταμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News