355
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο παραδίδει τη σκυτάλη στον Βίτο Κρίμι, στη Ρώμη | REUTERS

Ιταλία: Παραπατά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μετά την ταπείνωσή του στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:36
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο παραδίδει τη σκυτάλη στον Βίτο Κρίμι, στη Ρώμη
|REUTERS

Ιταλία: Παραπατά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μετά την ταπείνωσή του στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:36

Ηταν οι περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια η «ταφόπλακα» του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων;

Πιθανό, απαντούν οι πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, καθώς το κίνημα που ανέβηκε μέχρι την εξουσία, τον Ιούνιο του 2018, την Κυριακή έλαβε μόλις το 3,47% των ψήφων. Χιλιάδες πρώην υποστηρικτές του επέστρεψαν στην Κεντροαριστερά, βγάζοντας περιφερειάρχη τον Στέφανο Μπονατσίνι.

Στη δε Καλαβρία, όπου το 2018 είχε λάβει το 43% των ψήφων, το κίνημα καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας μόλις 7%.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε παραιτηθεί ο επικεφαλής του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και τη θέση του πήρε ο Βίτο Κρίμι, που ανέλαβε το δύσκολο έργο να μην ρίξει το πλοίο στα βράχια.

«Η περιορισμένη διάρκεια ζωής είναι η κατάρα όλων των λαϊκιστικών κομμάτων. Οταν ανεβαίνεις στην εξουσία, δεν μπορείς να συνεχίσεις να παραπονιέσαι για την ελίτ γιατί πλέον, η ελίτ είσαι εσύ», εξήγησε πολύ χαρακτηριστικά στους Times ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, πολιτικός αναλυτής στη Ρώμη.

«Τα Πέντε Αστέρια έδωσαν πολλές υποσχέσεις ότι θα εξαλείψουν τη φτώχεια, αλλά εφόσον δεν τις έκαναν πράξη, τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους».

Η κατάρρευση του κινήματος σήμανε συναγερμό στην ιταλική κυβέρνησης συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία: «Τα Πέντε Αστέρια σχεδόν εξαφανίστηκαν στην Εμίλια Ρομάνια και την Καλαβρία. Είναι προφανές ότι κάτι θα αλλάξει στη Ρώμη».

Περισσότεροι από 20 βουλευτές έχουν φύγει από το κίνημα, αφήνοντάς το με ελάχιστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στην ομιλία με την οποία αποχαιρέτησε τη θέση του επικεφαλής του κινήματος, ο Ντι Μάιο είπε ότι «κουράστηκα να με μαχαιρώνουν στην πλάτη».

Το 2018, το κίνημα κέρδισε τις εθνικές εκλογές και βρήκε στο πρόσωπο του Σαλβίνι, ακροδεξιό και εθνικιστή ηγέτη της Λέγκας, τον συνεργάτη που χρειαζόταν για να κυβερνήσει. Τον Σεπτέμβριο όμως, άλλαξε ρότα και συμμάχησε με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Σαλβίνι είχε δηλώσει πως αν κερδίσει τις εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια, παραδοσιακό προπύργιο της Κεντροαριστεράς, θα ρίξει την κυβέρνηση. Τελικά έχασε μεν –και η κυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα– όμως υποσχέθηκε ότι «η αλλαγή σελίδας, στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, απλώς αναβάλλεται. Εμείς αυξήσαμε τη δύναμή μας από εννέα, στους 14 περιφερειακούς συμβούλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...