398
Οι μαθητές στην Κίνα δεν βλέπουν μακριά εξαιτίας της μυωπίας - χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι στο ύπαιθρο και λιγότερα smartphones, λένε οι ειδικοί | Shutterstock

Κίνα: μύωπες οι μαθητές, το κράτος ανησυχεί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 07:00
Οι μαθητές στην Κίνα δεν βλέπουν μακριά εξαιτίας της μυωπίας - χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι στο ύπαιθρο και λιγότερα smartphones, λένε οι ειδικοί
|Shutterstock

Κίνα: μύωπες οι μαθητές, το κράτος ανησυχεί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 07:00

Περίπου ένας Κινέζος στους τρεις είναι μύωψ, εκτιμά η κυβέρνηση του Πεκίνου: τουτέστιν είναι 450 εκατομμύρια ψυχές αυτοί που «δεν βλέπουν μακριά» – και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, επισημαίνει προσωπικώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχοντας κατά νου μία χώρα που οφείλει να βλέπει μακριά (και προ παντός ψηλά, την κορυφή του κόσμου). Με μυωπία, το πράγμα δυσκολεύει…

Στα παιδιά (που είναι το μέλλον της Κίνας) τα πράγματα από πλευράς μυωπίας είναι ακόμη χειρότερα, και αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία: το 2018 μία σχετική έρευνα σε δείγμα 1 εκατομμυρίου μαθητών ηλικίας 12 έως 14 ετών έδειξε ότι το ποσοστό των μυώπων ήταν 72%, δηλαδή πάρα πολύ αυξημένο σε σχέση με τη μέτρηση του 2010 (58%).

Η εξάπλωση της μυωπίας στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό συνδέεται με το γονίδιο. Ετσι αποδείχθηκε ότι πιο ευάλωτοι, ως οργανισμοί, είναι τα παιδιά που ανήκουν σε φυλές της Απω Ανατολής, αφού οι μύωπες πληθαίνουν στις τάξεις τους, ενώ οι φυλές της Δυτικής Κίνας, περισσότερο «καυκάσιες» (λευκές) επηρεάζονται λιγότερο.

Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής του καθενός, γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist παρουσιάζοντας εκτενώς το θέμα.

Δίπλα στo DNA, το οποίο καθορίζει την ευαισθησία ενός εκάστου στους ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε θέση υπαιτίου για τη μυωπία μπαίνουν και η έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων και η υπερβολική εργασία. Tα παιδιά επιβαρύνονται επιπλέον και από τη μελέτη τους φυσικά, αφού διαβάζουν περισσότερο από τους ενηλίκους, αλλά και από τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, από την κατάχρησή του (παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών) και ασφαλώς από τα smartphones.

Οι ειδικοί επιστήμονες λένε πλέον προς τους ανησυχούντες κινέζους γονείς ότι τα τέκνα τους πρέπει να βγαίνουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, στον φυσικό φωτισμό: δύο ώρες τουλάχιστον ημερησίως. Από τις 7 Ιανουαρίου μάλιστα άρχισε να λειτουργεί και ειδικό κρατικό κέντρο πληροφόρησης, παρέχοντας συμβουλές στους γονείς σχετικά με τη μυωπία των παιδιών τους ή και των ιδίων.

Οσον αφορά τη μαθητική ζωή σε σχέση με τη μυωπία, τα δύο πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου κρίνεται ότι αποτελούν κομβικό σημείο: τότε το μάτι του παιδιού είναι υπερευαίσθητο στην πίεση, έτσι η λύση είναι τα παιδιά να μη μεταφέρουν πρόσθετη σχολική γραφική εργασία στο σπίτι. Και στην τελευταία τάξη, όταν με το καλό φθάνουν, πρέπει να διεκπεραιώνουν το πολύ μία ώρα την ημέρα γραφική εργασία κατ’ οίκον, λένε οι ειδικοί ευελπιστώντας να περιοριστεί το πρόβλημα της κοντόθωρης όρασης των πολιτών μιας χώρας με τις πολιτικές διορατικές, ανοικτών και ευρέων οριζόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...