386
Στην πλατεία της Μπολόνια ο κόσμος κατά του Σαλβίνι ήταν πολύς και οι ζωγραφισμένες σαρδέλες στα χέρια όλων | Facebook/6000 sardine

Ιταλία: Ο Σαλβίνι κινδυνεύει από ένα κοπάδι… «σαρδέλες»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 18:25
Στην πλατεία της Μπολόνια ο κόσμος κατά του Σαλβίνι ήταν πολύς και οι ζωγραφισμένες σαρδέλες στα χέρια όλων
|Facebook/6000 sardine

Ιταλία: Ο Σαλβίνι κινδυνεύει από ένα κοπάδι… «σαρδέλες»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 18:25

Ονομα και πράγμα αποδεικνύεται η επιλογή του συμβόλου για τους διαδηλωτές κατά του Ματέο Σαλβίνι.

Οι «σαρδέλες», σαν τα ψάρια, κατεβαίνουν κατά κοπάδια στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του  πρώην υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας.

Η αρχή έγινε από την επαρχία Εμίλια-Ρομάνια, ένα παραδοσιακό «κάστρο» της Αριστεράς, στην οποία θα γίνουν στις 26 Ιανουαρίου εκλογές για τον περιφερειάρχη.

Ο Σαλβίνι έχει στρέψει το βλέμμα του στην επαρχία αυτή για να την κερδίσει – αν μη τι άλλο μια καλή προπόνηση ενόψει και των εθνικών εκλογών που, κατά τις εκτιμήσεις, δεν θα αργήσουν και πολύ.

Για να μην πέσει η Εμίλια-Ρομάνα, στα χέρια του Σαλβίνι, τέσσερις τριαντάρηδες  κατέφυγαν στο Facebook για να οργανώσουν μέσω αυτού ένα flash mob, μια (όχι εντελώς) αυθόρμητη συγκέντρωση, την περασμένη Πέμπτη στην πρωτεύουσα Μπολόνια.

Την ονόμασαν «6.000 σαρδέλες» και είχε στόχο να μαζέψει περισσότερο κόσμο από τον Σαλβίνι που είχε συγκεντρώσει 5.570 ανθρώπους σε συγκέντρωση στην ίδια πόλη. Η ιδέα πήγε πολύ καλύτερα από όσο περίμεναν οι οργανωτές: στη μεγάλη πλατεία μαζεύτηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, πολλοί με χαρτόνια που είχαν ζωγραφισμένες σαρδέλες.

Η επιλογή του ψαριού είναι καθαρά συμβολική, εξήγησαν οι οργανωτές στη Repubblica. Η σαρδέλα είναι ένα σιωπηλό ψάρι, αντίθετα με όσους φωνασκούν στο ίντερνετ. Αλλά είναι και ψάρι που φτιάχνει κοπάδια όπου τα μέλη τους μένουν το ένα δίπλα στο άλλο – η ισχύς εν τη ενώσει.

Μετά τη Μπολόνια, ακολούθησε η Μόντενα και μετά η μία πόλη μετά την άλλη μέσα στην Εμίλια-Ρομάνια, παντού με μεγάλη επιτυχία, για τα δεδομένα κάθε πόλης. Από όπου πρόκειται να περάσει ο Σαλβίνι, πίσω του έρχεται και το κοπάδι με τις «σαρδέλες».

Μια ζωγραφιστή σαρδέλα, το «αξεσουάρ» των διαδηλωτών // Facebook

Πολύ γρήγορα η διαμαρτυρία επεκτάθηκε και αλλού: ήδη υπάρχουν ομάδες οργανωμένες μέσα από το Facebook στο Μιλάνο και στο Τορίνο και ετοιμάζονται και στην Φλωρεντία.

Πάντως, ενώ ακόμη και κεντροδεξιά μέσα όπως η Corriere della Sera βλέπουν το κίνημα με συμπάθεια, όσα είναι πιο κοντά στη Δεξιά, το παρατηρούν με ειρωνεία.

«Κάθε πλατεία που γεμίζει κάνει την καρδιά της Αριστεράς να χτυπά πιο δυνατά», έγραφε η Il Giornale και παρατηρούσε ότι «μερικές χιλιάδες που διαδηλώνουν κατά του Σαλβίνι δεν είναι η αντανάκλαση της Ιταλίας». Και προσέθεσε, με μια υπόγεια απειλή, ότι οι σαρδέλες είναι ένα μεζεδάκι για τα μεγαλύτερα ψάρια, ενώ ο άνθρωπος συνήθως τις ρίχνει στο τηγάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...