336
Ο Μπόρις Τζόνσον, αριστερά, και ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια του debate | Jonathan Hordle/ITV/Handout via REUTERS

«Ισοπαλία» στο πρώτο debate Τζόνσον και Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 10:19
Ο Μπόρις Τζόνσον, αριστερά, και ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια του debate
|Jonathan Hordle/ITV/Handout via REUTERS

«Ισοπαλία» στο πρώτο debate Τζόνσον και Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 10:19

Το Brexit κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο πρώτο debate μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο έγινε την Τρίτη στο ITV, τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών διαφώνησαν, όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, για το τι θα φέρει στη χώρα η έξοδος από την Ευρωπαϊκή ένωση, με τον Τζόνσον να υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον και τον αντίπαλό του να εστιάζει στη πρόταση που κομίζει το κόμμα του για την άρση του διεξόδου.

Η υπόσχεση του Τζόνσον ήταν ότι θα βάλει τέλος σε αυτή την «εθνική μιζέρια». Κατηγόρησε δε τους αντιπάλους του ότι «έφεραν μόνο διαίρεση και αδιέξοδα».

Αν κερδίσει (και οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν) ο Τζόνσον θέλει να περάσει από τη Βουλή τον νόμο για την  έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ενώ έπεται η διαβούλευση με την ΕΕ για την μόνιμη εμπορική συμφωνία.

Αντιθέτως, ο Κόρμπιν υπόσχεται τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας με την ΕΕ, τελωνειακή ένωση και στενή σχέση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Oλα αυτά θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα.

Πέρα από αυτό το μείζον ζήτημα, οι δύο ηγέτες διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το βρετανικό ΕΣΥ, την ηγεσία της χώρας και το μέλλον της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά και για τη βασιλική οικογένεια.

Τελικός απολογισμός: ισοπαλία. Το BBC δεν βλέπει ούτε νικητή ούτε ηττημένο, αλλά καταγράφει σαν εντυπωσιακό το πόσο έτοιμο ήταν το ζωντανό ακροατήριο να γελάσει με όσα έλεγαν οι δύο άνδρες.

Το ίδιο έδειξε και έρευνα του YouGov, σύμφωνα με την οποία το κοινό ήταν διχασμένο (με ελαφρά υπεροχή του Τζόνσον) με τους υποστηρικτές του κάθε κόμματος να ανακηρύσσουν νικητή τον αρχηγό τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του δημοσιογράφου του Monde, με τη ματιά του εξωτερικού παρατηρητή.

Μιλά για ένα debate που είχε δόσεις πολιτικού lifestyle (όπως τον Τζόνσον να πυγμαχεί και για το περιποιημένο μούσι του Κόρμπιν), που όμως δεν κατάφερε να ηλεκτρίσει τα εκλογικό σώμα.

Φταίει άραγε η σκηνοθεσία της εκπομπής με και οι χρονομετρημένες απαντήσεις; Οι δύο αντίπαλοι πάντως απέφυγαν τα λάθη χωρίς να είναι κακοί αλλά ούτε και καλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...