438
Γονείς και καθηγητές των φοιτητών περιμένουν έξω από το Πολυτεχνείο | REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μαζί με τα παιδιά τους οι γονείς των φοιτητών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 14:57
Γονείς και καθηγητές των φοιτητών περιμένουν έξω από το Πολυτεχνείο
|REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μαζί με τα παιδιά τους οι γονείς των φοιτητών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 14:57

Απρόσμενους συμμάχους στον αγώνα τους για δημοκρατία βρίσκουν τους γονείς τους οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ.

Οι γονείς πολλών από τους χιλιάδες νέους που κλείστηκαν για μέρες στο Πολυτεχνείο, έσπευσαν έξω από το ίδρυμα ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών τους, καθώς η αντίδραση των αστυνομικών ήταν εξαιρετικά βίαιη.

Πολλοί φοιτητές και μαθητές τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις και το ξύλο των αστυνομικών, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από το Πολυτεχνείο.

Τουλάχιστον 70 άτομα αρρώστησαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία όταν προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από τους υπονόμους του ιδρύματος, αλλά δεν τα κατάφεραν και ξαναγύρισαν πίσω.

Φοιτητές που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση φεύγουν από το Πολυτεχνείο

Μία μητέρα έπεσε στα γόνατα παρακαλώντας τα ΜΑΤ να αφήσουν ελεύθερη την κόρη της. Αλλη υποσχέθηκε στον γιο της ότι θα του φτιάξει… σούπα αν γυρίσει στο σπίτι.

Κάποιοι άλλοι κάθησαν στο οδόστρωμα με πλακάτ και συνθήματα «ελευθερώστε τα παιδιά μας», «είναι παιδιά του Θεού», «σώστε τα παιδιά μας, μην τα σκοτώνετε».

Διασώστης μπαίνει στους υπονόμους του Πολυτεχνείου για να ψάξει για τυχόν εγκλωβισμένους και άρρωστους φοιτητές

Συνολικά, 1.100 άτομα συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο ή αφέθηκαν ελεύθερα να φύγουν λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας τους. Αλλα 200 κατάφεραν να διαφύγουν.

Παράλληλα, αυτή ήταν μία «ευκαιρία» για τους γονείς, άνω των 40 οι περισσότεροι, να δουν από κοντά τη βιαιότητα της αστυνομίας, για την οποία μέχρι τώρα κυρίως άκουγαν αλλά δεν πίστευαν. Και πολλοί μάλιστα, όπως εξομολογούνται στους New York Times, τώρα αισθάνονται πιο κοντά στον αγώνα των νέων του Χονγκ Κονγκ και σχεδιάζουν να βγουν και οι ίδιοι στους δρόμους.

«Πριν έλθω εδώ και δω τι συμβαίνει με τα ίδια μου τα μάτια, νόμιζα ότι οι διαδηλωτές μερικές φορές είχαν ξεπεράσει τα όρια. Τώρα όμως, καταλαβαίνω γιατί χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τακτικές», λέει ο 43χρονος Σαμ Χο, η κόρη του οποίου συνελήφθη στο Πολυτεχνείο. «Ανησυχώ να μην την κλωτσήσουν οι αστυνομικοί», είπε.

«Είμαι εναντίον της βίας κατά των παιδιών. Αλλά τώρα βλέπω ότι παλεύουν κατά της απολυταρχίας και προσπαθούν να ανισταθούν στην κυβέρνηση. Σκέφτομαι να βγω και εγώ στους δρόμους μαζί τους», είπε η 51χρονη Εβα Λάου, μητέρα ενός 22χρονου διαδηλωτή.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι γονείς των εγκλωβισμένων και των συλληφθέντων ζήτησαν από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες και να μην τους μεταχειριστούν όλους ως «μπαχαλάκηδες». «Ηταν εκεί για να διαδηλώσουν ειρηνικά για την ελευθερία και τη δημοκρατία όχι για να κάνουν επεισόδια», είπαν.

Φοιτητές με ομπρέλες μέσα στο Πολυτεχνείο προσπαθούν να προστατευτούν από τα δακρυγόνα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...