390
Ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι | REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Ιταλία: Δεν απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός, αλλά και δεν υποχωρούμε

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 16:59
Ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι
|REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Ιταλία: Δεν απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός, αλλά και δεν υποχωρούμε

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 16:59

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν αρχίσει ακόμη τον διάλογο για τον προϋπολογισμό σχολίαζαν πηγές από την κυβέρνηση στη Ρώμη, μετά την επιστολή που απέστειλαν οι αρμόδιοι επίτροποι σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίαζαν ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ένα «εποικοδομητικό διάλογο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, που συμπλήρωσε ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, είπε ότι «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

Ο Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι «ο προϋπολογισμός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες» ενώ εμφανίστηκε και ανυποχώρητος: «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

«Θα πούμε στην Κομισιόν ότι οι Ιταλοί χρειάζονται αυτά τα μέτρα, που δεν είναι μια κι έξω, αλλά έχουν στόχο τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής τους», είπε ακόμη το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως τον αποτιμά χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους Ιταλούς να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες.

Κάλεσε δε την Ιταλία να διπλασιάσει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες έναντι της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τις δαπάνες.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...