229
Ενα εκατ. λίρες γίνονται κομμάτια | YouTube

Εργο του Bansky αυτοκαταστράφηκε αμέσως μόλις πωλήθηκε για 1 εκατ. στερλίνες

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 12:47
Ενα εκατ. λίρες γίνονται κομμάτια
|YouTube

Εργο του Bansky αυτοκαταστράφηκε αμέσως μόλις πωλήθηκε για 1 εκατ. στερλίνες

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 12:47

Είναι ένα είδους ασύλληπτης φάρσας που θα μπορούσαμε να περιμένουμε μόνο από τον Bansky.

Χθες Παρασκευή ο οίκος δημοπρασιών  Sothebys έβγαλε στο σφυρί ένα έργο του μυστηριώδη βρετανού καλλιτέχνη, το «Κορίτσι με το μπαλόνι».

Το έργο πωλήθηκε για κάτι παραπάνω από 1 εκατ. λίρες.

Αμέσως όμως μόλις έπεσε το σφυρί και το πίνακας κατακυρώθηκε στον αγοραστή, μπήκε σε λειτουργία ένας μηχανισμός που ήταν κρυμμένος μέσα στον πίνακα και ο καμβάς κόπηκε σε κομμάτια, σαν να πέρασε από καταστροφέα εγγράφων.

Πολύ πιθανόν ενεργοποιήθηκε επί τόπου, ίσως ήταν μάλιστα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης μέσα στην αίθουσα, χωρίς να το γνωρίζει κανένας.

Ο Banksy ανέβασε μια φωτογραφία με το κατεστραμμένο έργο να κρέμεται έξω από την κορνίζα και τους παριστάμενους να κοιτούν εμβρόντητοι.

View this post on Instagram

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on

Γράφει: «Going, going, gone …», σε μια ελεύθερη απόδοση «Πάει, χάθηκε». Είναι όμως και λογοπαίγνιο με την έκφραση που χρησιμοποιείται στις δημοπρασίες μέχρι να δοθεί το έργο στον αγοραστή με την υψηλότερη προσφορά.

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν είναι σαφές αν η φάρσα αύξησε ή μείωσε την αξία του έργου.

«Φαίνεται ότι μας έκανε φάρσα ο Banksy», σχολίασε ο Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής του τμήματος μοντέρνας τέχνης του οίκου στην Ευρώπη. Ο Sotheby’s δηλώνει ότι συνομίλησε με τον αγοραστή που -όπως είναι λογικό- είναι μάλλον στρεσαρισμένος από ό,τι συνέβη.

Το έργο «Κορίτσι με μπαλόνι» είχε εμφανιστεί σε τοίχο στο ανατολικό Λονδίνο, ενώ η μορφή του για τις γκαλερί είναι φτιαγμένη το 2006 με σπρέι και ακρυλικό σε καμβά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...