484
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ υπερίπταται της συνοριογραμμής στη Γάζα με στρατιωτικό ελικόπτερο | REUTERS/Dan Williams/File Photo

Ισραήλ: «Να έξι τρομοκρατικές οργανώσεις των Παλαιστινίων»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 21:50
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ υπερίπταται της συνοριογραμμής στη Γάζα με στρατιωτικό ελικόπτερο
|REUTERS/Dan Williams/File Photo

Ισραήλ: «Να έξι τρομοκρατικές οργανώσεις των Παλαιστινίων»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 21:50

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ έχει προκαλέσει η απόφαση του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντζ να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές» έξι παλαιστινιακές οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις είναι: το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Αλ Χακ, η ομάδα για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων Κρατουμένων Ανταμίρ, η ομάδα για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, η Ενωση Παλαιστινίων Γυναικών και η Ενωση για την Αγροτική Εργασία.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω παλαιστινιακών συλλογικοτήτων είναι οι καταγγελίες τους ότι το Ισραήλ παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και, επιπλέον, τους φυλακίζει.

Το σκεπτικό για την ομαδική καταδίκη των έξι παλαιστινιακών οργανώσεων είναι «απλό»: το ισραηλινό κράτος θεωρεί ότι οι πέντε είναι παραμάγαζα της πρώτης η οποία συμβαίνει να είναι ένα κόμμα αριστερό, μαρξιστικών αρχών. Το Ισραήλ κρίνει ότι μέσω των πέντε οργανώσεων χρηματοδοτείται το αριστερό κόμμα των Παλαιστινίων με κεφάλαια προερχόμενα από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και από διεθνείς οργανισμούς.

Οι επικεφαλής της Αλ Χακ διαμαρτύρονται εντόνως, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για απόφαση φίμωσής τους καθώς δεν έχουν καμία σχέση με το Λαϊκό Μέτωπο: «Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη, μία αυθαίρετη και παράνομη απόφαση». Τα γεγονότα αιφνιδίασαν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή τους Δυτικούς συμμάχους των Ισραηλινών, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από την ισραηλινή κυβέρνηση για την απόφασή της και ότι θα απαιτήσει περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία πίσω από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού των ανθωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι Ισραηλινοί εξέλαβαν τις παραπάνω ανακοινώσεις των Αμερικανών σαν την πρώτη κριτική που κάνει ο Λευκός Οίκος στην ισραηλινή κυβέρνηση. Mάλιστα το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ αντέτεινε ότι είχε ενημερώσει το Πεντάγωνο και εξ αυτού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική διοίκηση έχει πρόβλημα ενδοεπικοινωνίας!

Ενστάσεις από ισραηλινές οργανώσεις, ΟΗΕ και ΕΕ

Ωστόσο και οι ισραηλινές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καταδίκασαν την κυβερνητική τακτική, «που ταιριάζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα», και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Από πλευράς του, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ανακοίνωσε ότι οι λόγοι που ανέφερε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ήταν «ασαφείς ή άκυροι» και κατήγγειλε την απόφασή του ως την τελευταία κίνηση «στη μακρόχρονη εκστρατεία στιγματισμού» των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ενώ η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη αναγνώρισε χρηματοδοτικές δραστηριότητες με αποδέκτη ορισμένες από τις παλαιστινιακές ομάδες, συμπλήρωσε όμως ότι προηγούμενες καταγγελίες περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ «δεν έχουν τεκμηριωθεί». Διευκρίνισε, δε, ότι διερευνά το θέμα υπό το εξής πρίσμα: «Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της υποστήριξής μας για τη λύση των δύο κρατών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...