658
H Χάουγκεν στην κατάθεσή της στην ειδική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων | UK Parliament 2021/Annabel Moeller/Handout via REUTERS

«Ο Ζάκερμπεργκ ελέγχει τρία δισ. ανθρώπους στη Γη»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 09:58
H Χάουγκεν στην κατάθεσή της στην ειδική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων
| UK Parliament 2021/Annabel Moeller/Handout via REUTERS

«Ο Ζάκερμπεργκ ελέγχει τρία δισ. ανθρώπους στη Γη»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 09:58

Τρεις εβδομάδες μετά την «καταλυτική», όπως χαρακτηρίστηκε, κατάθεσή της στην αμερικανική Γερουσία, η Φράνσις Χάουγκεν μίλησε και στο βρετανικό κοινοβούλιο για την ισχύ του Facebook και τους κινδύνους που εκπορεύονται από αυτήν.

Η πρώην υπάλληλος του διαδικτυακού κολοσσού –η οποία στις αρχές του μήνα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πηγή διαρροής κρίσιμων και αποκαλυπτικών εγγράφων για τον τρόπο λειτουργίας της Facebook Inc.– κατέθεσε ενώπιον ειδικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Οπως σημείωσε ο Guardian, η Χάουγκεν επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια και τόνισε ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τον τοξικό και μισαλλόδοξο λόγο –«το Facebook λέει πως δεν εφηύρε εκείνο το μίσος και την εθνοτική βία. Ομως το ερώτημα είναι τι κάνει το Facebook για να τα ενισχύσει ή να τα επεκτείνει», είπε σε ένα σημείο της κατάθεσής της στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζητά νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της επιτροπής Ντέιμιαν Κόλινς αν θεωρεί ότι το Facebook, αν και δεν το εφηύρε, εν τούτοις μεγεθύνει το μίσος, η Χάουγκεν ήταν κατηγορηματική: «Αναμφίβολα».

Η 37χρονη πρώην μηχανικός Πληροφορικής του Facebook υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της πόλωσης στην πολιτική διεθνώς οφείλεται στα social media και στις υπηρεσίες του δημιουργήματος του Ζάκερμπεργκ, όπως οι ομάδες κοινών ενδιαφερόντων. Αυτά τα Facebook Groups, εξήγησε, εξελίσσονται σε θερμοκήπια θεωριών συνωμοσίας. «Είμαι πολύ ανήσυχη, διότι δημιουργήθηκε ένα προϊόν που βγάζει τους ανθρώπους από τις αληθινές κοινότητές τους και τους απομονώνει σε αυτά τα λαγούμια, αυτές τις φούσκες. Και αντιλαμβάνεσαι πως όταν στους ανθρώπους αυτών των ομάδων σταλεί μια στοχευμένη παραπληροφόρηση, είναι πολύ πιο δύσκολο να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινότητα, καθώς δεν μοιράζονται πια κοινά δεδομένα». 

Η Χάουγκεν παραδέχτηκε ότι «το Facebook ποτέ δεν επεδίωξε να δώσει προτεραιότητα σε περιεχόμενο που οδηγεί σε πόλωση». Οπως όμως εξήγησε, η πόλωση «εντάθηκε ως παρενέργεια προτεραιοτήτων που έθεσε» το Facebook.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που σε κάποια στιγμή είπε για τον ίδιο τον ιδρυτή της Facebook: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «έχει τον μονομερή έλεγχο τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων!». Ως εκ τούτου απαιτείται επειγόντως να επιβληθεί κάποια ρύθμιση από τρίτους στον τρόπο λειτουργίας των social media.

Σύμφωνα με το Euronews, η Χάουγκεν είπε ότι «βγήκα τώρα μπροστά, διότι τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, μια πετρελαιοκηλίδα, αυτό δεν δυσχεραίνει τη ρύθμιση των πετρελαϊκών εταιρειών. Όμως τώρα, οι αποτυχίες του Facebook καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη για εμάς τη ρύθμισή του».

Απαντώντας σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Χάουγκεν υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πώς θα γνωρίζουμε πότε ελλοχεύει ο επόμενος κίνδυνος; Αναλογιζόμενοι κάθε τεχνολογική εταιρεία με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, χρειάζεται να σκεφτόμαστε πώς θα παίρνουμε δεδομένα από αυτήν την εταιρεία. Να σκεφτόμαστε συστηματικά –ως προς τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες– πώς θα εξασφαλίσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τη λήψη αποφάσεων».

Εξω από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου κάποιοι έφτιαξαν έναν Ζάκερμπεργκ από χαρτόνι να κάνει σερφ πάνω σε δολάρια – στη σημαία που κρατά γράφει: «Ξέρω ότι βλάπτουμε τα παιδιά, αλλά δεν με ενδιαφέρει» (REUTERS/Henry Nicholls)

Η ίδια επέμεινε και στο ζήτημα του Instagram, το οποίο επίσης ανήκει στον Ζάκερμπεργκ και έχει ιδιαίτερη απήχηση σε εφήβους, τους οποίους περιέγραψε ως εθισμένους σε κάτι που τους κάνει δυστυχισμένους, ιδίως όσον αφορά το σώμα τους. «Το τελευταίο πράγμα που βλέπουν πριν κοιμηθούν είναι κάποιον που είναι πολύ σκληρός με αυτούς, το πρώτο πράγμα που βλέπουν το πρωί είναι μια κακόβουλη δήλωση», είπε και αποκάλυψε μάλιστα ότι εσωτερική έρευνα της ίδιας της Facebook Inc. διαπίστωσε ότι το Instagram είναι πολύ πιο επικίνδυνο από άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Snapchat. Ο λόγος είναι ότι το Instagram έχει εστιάσει στη σύγκριση του σώματος και του lifestyle του καθενός.

«Ανησυχώ ότι δεν θα είναι δυνατόν να κάνουμε ασφαλές το Instagram για 14χρονα. Ακόμα περισσότερο δεν θα μπορούμε να το κάνουμε ασφαλές για ένα 10χρονο» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...