588
Οι 736 βουλευτές χειροκροτούν την Ανγκελα Μέρκελ που σηκώθηκε για να αναγνωρίσει την τιμή | Twitter/Thomas Sparrow

Η Μέρκελ στο θεωρείο – Για πρώτη φορά από το 1990 δεν είναι βουλευτής

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 13:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2021, 23:02
Οι 736 βουλευτές χειροκροτούν την Ανγκελα Μέρκελ που σηκώθηκε για να αναγνωρίσει την τιμή
|Twitter/Thomas Sparrow

Η Μέρκελ στο θεωρείο – Για πρώτη φορά από το 1990 δεν είναι βουλευτής

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 13:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2021, 23:02

Ηταν το μακρινό 1990, Δεκέμβριος, όταν η νεαρή Ανγκελα Ντοροτέα Μέρκελ έμπαινε για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ, ως μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της ενωμένης Γερμανίας, εκπροσωπώντας την περιφέρεια του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τώρα, για πρώτη φορά ύστερα από 31 χρόνια, μπήκε την Τρίτη στη Μπούντεσταγκ και κάθισε στα θεωρεία –για πρώτη φορά ύστερα από τρεις και πλέον δεκαετίες δεν είναι πια βουλευτής.

Η νέα ομοσπονδιακή Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου ορκίστηκε την Τρίτη, έναν ακριβώς μήνα μετά τις κάλπες, όπως ορίζει η συνταγματική προθεσμία. Και έτσι, η Μέρκελ, η οποία είναι πλέον επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης και απερχόμενη καγκελάριος, πήρε τη θέση της στα θεωρεία δίπλα στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τη Ρίτα Ζιούσμουτ, η οποία είχε διατελέσει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ από το 1988 έως το 1998.

Η Μέρκελ τακτοποιεί τα γυαλιά της καθώς βρίσκει τη θέση της στα θεωρεία, ανάμεσα στον πρόεδρο Σταϊνμάιερ και την Ρίτα Ζιούσμουτ, εμβληματική προσωπικότητα του γερμανικού κοινοβουλευτισμού (EPA/CLEMENS BILAN)
(EPA/FILIP SINGER)

H Μέρκελ, η οποία δεν συμμετείχε στις εκλογές καθώς είχε προαναγγείλει την αποχώρησή της από το αξίωμα, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές, σε μια Μπούντεσταγκ που για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια –όσο διήρκεσε και η καγκελαρία της– οι Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές δεν έχουν τη (σχετική) πλειοψηφία.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η βουλευτής που πήρε την έδρα της Μέρκελ, η Αννα Κασάουτζκι του SPD, είναι 28 ετών, γεννήθηκε δηλαδή τρία χρόνια αφότου η απερχόμενη καγκελάριος εξελέγη για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ.

Η νέα Μπούντεσταγκ αριθμεί 736 μέλη –τα περισσότερα από κάθε άλλη νομοθετική περίοδο.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση προήδρευσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι ως απερχόμενος πρόεδρος του Σώματος αλλά με την ιδιότητα του αρχαιότερου κοινοβουλευτικού. Είχε προηγηθεί απόρριψη του αιτήματος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) να προεδρεύσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος είναι ο πλέον ηλικιωμένος βουλευτής, αλλά όχι εκείνος με την πιο μακρά θητεία στο Σώμα. Ο Σόιμπλε πρωτοεξελέγη το 1972.

Στην τελευταία του ομιλία από το προεδρείο, ο 79ετής Σόιμπλε ζήτησε άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να σταματήσει η διαρκής αύξηση του αριθμού των μελών του κοινοβουλίου. Η Μπούντεσταγκ αριθμεί κανονικά 598 βουλευτές, το σύστημα ωστόσο επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή επιπλέον μελών, με αποτέλεσμα να έχει φθάσει για τη νέα περίοδο τους 736, από 709 την αμέσως προηγούμενη.

Στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης αναμενόταν να εκλεγεί πρόεδρος η Μπέρμπελ Μπας, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως πρώτη πολιτική δύναμη. Όπως και κατά την προηγούμενη περίοδο, δεν αναμενόταν να εκλεγεί αντιπρόεδρος προερχόμενος από το AfD.

H ηγετική ομάδα του SPD: (από αριστερά) ο Ρολφ Μούτσενιτς, επικεφαλής της ΚΟ, η προτεινόμενη για την προεδρία της Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας και ο Ολαφ Σολτς, υπηρεσιακός πλέον υπουργός Οικονομικών και εν αναμονή καγκελάριος  (EPA/FILIP SINGER)

Στη νέα Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι τα 47,5 έτη, ενώ το ένα τρίτο είναι κάτω των 40 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες βουλευτές αποτελούν το 34,8% του συνόλου, ποσοστό κατά δύο μονάδες αυξημένο από το 2017.

Μετά την ορκωμοσία της νέας Μπούντεσταγκ, ακολούθησε ένα άλλο τελετουργικό: η Άνγκελα Μέρκελ μετέβη στο κτίριο της προεδρίας, όπου και έλαβε το πιστοποιητικό «απαλλαγής» της από τα καθήκοντά της, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ. Ο ίδιος βέβαια, της ζήτησε να παραμείνει στην καγκελαρία ώσπου να υπάρξει νέος καγκελάριος μετά τις διαπραγματεύσεις SPD, Πρασίνων και FDP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...