564
Tα αντίσκηνα των αυτονομιστών «αναρχικών» έξω από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης | Τwitter

Ισπανία: «Τσουνάμι» θα πνίξει τις εκλογές στη Βαρκελώνη;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 07:31
Tα αντίσκηνα των αυτονομιστών «αναρχικών» έξω από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
|Τwitter

Ισπανία: «Τσουνάμι» θα πνίξει τις εκλογές στη Βαρκελώνη;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 07:31

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου οι Ισπανοί θα ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές προς ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησής τους. Η συγκυρία κινητοποίησε τόσο τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας όσον αφορά την «αναβράζουσα» από αποσχιστικό πνεύμα Βαρκελώνη (σε μειοψηφικό ποσοστό πάντως, όπως έδειξαν τα γκάλοπ: το 44% θέλει ανεξαρτησία, το 48,3% δεν θέλει), όσο και τον διεθνή Τύπο.

Η ιταλική Corriere della Sera έκανε ένα οδοιπορικό στην κατασκήνωση «των αναρχικών» (έτσι τους ονομάζει ο τίτλος της) που έχει στηθεί μπροστά από το πανεπιστήμιο της πόλης και συνομίλησε με κάποια άτομα από το «κίνημα Δημοκρατικό Τσουνάμι» το οποίο «γεννήθηκε έπειτα από τις καταδίκες που επιβλήθηκαν στους αυτονομιστές ηγέτες». Το ζήτημα είναι αν το εν λόγω «Τσουνάμι» θα επιχειρήσει μπάχαλα την παραμονή των εκλογών, ημέρα κατά παράδοση αφιερωμένη στην περισυλλογή των εκλογέων.

Το οδοιπορικό ξεκινάει από το φολκλόρ: τσαντίρια, οδοφράγματα από έπιπλα, πινακίδες που διαδηλώνουν την προπαρασκευή και την ετοιμότητα για κάτι μεγάλο («Οχι αλκοόλ, όχι σεξ», κ.λπ.). Υστερα από λίγες αράδες το ρεπορτάζ επεκτείνεται στον διάλογο με κάποιον «νεαρό με δύο σκουλαρίκια». Λέει αυτός στους Ιταλούς: «Απαιτείται πειθαρχία, αλλιώς οι Ισπανοί θα πουν ότι είμαστε εδώ για να μεθύσουμε και να διασκεδάσουμε».

Πρόκειται για έναν… τσουναμίστα που δηλώνει ότι η «γραμμή» τους «είναι η πολιτική ανυπακοή» – επειδή τους αφύπνισαν οι συλλήψεις των αυτονομιστών. Οι αποκλεισμοί δρόμων είναι μέσα στο πρόγραμμα, των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων ομοίως. «Δεν θα είμαστε βίαιοι. Αλλά αν η αστυνομία μας χτυπήσει, θα αμυνθούμε».

Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα της Βαρκελώνης αναμένουν ψηφοφόρους (REUTERS/Albert Gea)

Η Corriere επιχειρεί μια κάποια σύνδεση του παρόντος με τον Ισπανικό Εμφύλιο, αλλά ο νεαρός της το ξεκόβει: «Δεν είμαστε ιδεολόγοι. Εδώ υπάρχουν ψηφοφόροι της Αριστεράς και ψηφοφόροι της Δεξιάς. Εγώ θα ψηφίσω Podemos, επειδή μας αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Υπάρχουν εγγόνια μεταναστών από την Ανδαλουσία και παιδιά Μαροκινών. Τα Ισπανικά μάς είναι ξένη γλώσσα». Ο νεαρός βγάζει από την τσέπη του το κινητό του και δείχνει στους ρεπόρτερ ένα βίντεο με κουκουλοφόρους. Λέει ότι είναι αστυνομικοί και προβοκάτορες οι οποίοι έχουν σκοπό να συκοφαντήσουν τους… τσουναμίστας στην Ευρώπη, τάχα ότι είναι βίαιοι. «Θέλουμε να δείξουμε στην Ευρώπη το πρόσωπο της ισπανικής καταπίεσης».

Η συνέλευση των κατασκηνωτών θα αποφασίσει, τελικά, τι θα πράξουν την παραμονή των εκλογών.

Αυτονομιστικά… τσιγαριλίκια

Η Corriere δεν αντιστέκεται στη σαγήνη του φολκλόρ και επιστρέφει με χιούμορ: «Δημιουργούν την εντύπωση μιας εξεγερμένης γενιάς η οποία πρόκειται να εξαφανιστεί – αν όχι από την Εθνοφυλακή, σίγουρα από τον χειμώνα. Πολλοί από αυτούς κυκλοφορούν με σορτς και με βερμούδες, αλλά το βράδυ κάνει ψύχρα…»

Κάποτε συγκεντρώνεται και σε παρατηρήσεις ουσιωδέστερες: «Ορισμένοι κυκλοφορούν με σημαίες των ‘πατρίδων χωρίς κράτος’, με σημαίες του Κουρδιστάν και της… Σαρδηνίας. Στον καταυλισμό υπάρχει ιατρείο, κυκλοφορούν δικηγόροι έτοιμοι να συντρέξουν όποιον συλληφθεί, ‘καταλανική βιβλιοθήκη΄ και τα χρειώδη: από στρώματα μέχρι τρόφιμα». Σχολιάζει: «Το αλκοόλ απαγορεύεται αλλά, αν κρίνουμε από τις μυρωδιές, το τσιγαριλίκι είναι ελεύθερο».

Ο «νεαρός με τα δύο σκουλαρίκια» δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί «κάτι συγκλονιστικό» το Σάββατο της περισυλλογής. Βρίσκει όμως την ευκαιρία να επιτεθεί στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ: «Αυτός είναι ο χειρότερος! Λέει ότι είναι Αριστερά, αλλά το μόνο που θέλει είναι να λυγίσει την Καταλωνία. Η ψηφοφορία μπορεί να καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη».

Και ο «αναρχικός» (που, κατά δήλωσίν του, θα ψηφίσει Podemos) κλείνει –μάλλον αποκαλυπτικότατα- τη συνέντευξή του ως εξής: «Γνωρίζουμε ότι η ανεξαρτησία είναι δύσκολη υπόθεση. Μόνο η Ευρώπη μπορεί να επαναφέρει τον διάλογο. Αλλιώς, απελπισία»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...