352
Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη καίνε φωτογραφίες του βασιλιά της Ισπανίας | REUTERS

Βαρκελώνη: Επεισόδια για την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:26
Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη καίνε φωτογραφίες του βασιλιά της Ισπανίας
|REUTERS

Βαρκελώνη: Επεισόδια για την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:26

Χιλιάδες Καταλανοί αυτονομιστές διαδήλωσαν την Δευτέρα κατά της επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας στη Βαρκελώνη.

Στην πόλη επιβλήθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του φόβου ταραχών.

Χτυπώντας κατσαρόλες, ομάδες αυτονομιστών ζήτησαν να μην γίνει μια προγραμματισμένη απονομή βραβείων από τον μονάρχη στο συνεδριακό κέντρο της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές τον υποδέχθηκαν με συνθήματα «Η Καταλονία δεν έχει βασιλιά», «Θάνατος στον Βουρβόνο», «Ούτε βασιλιάς, ούτε φόβος», «Η Βαρκελώνη θα είναι ο εφιάλτης του Φελίπε ΣΤ’».

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας στη σκηνή του συνεδριακού κέντρου της Βαρκελώνης. Από αριστερά, η πριγκίπισσα Λέονορ, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ, η βασίλισα Λετίθια και η Ινφάντα Σοφία

«Ο ισπανός βασιλιάς δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Καταλονία», έγραφε το πανό ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι ύψωναν σημαίες της Καταλονίας και ανάποδες φωτογραφίες του μονάρχη, τις οποίες έκαιγαν.

Μετά την άφιξη την Κυριακή στην Καταλονία του Φελίπε ΣΤ’, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες τους, το συνεδριακό κέντρο όπου έγινε η τελετή απονομής των βραβείων, φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του 51χρονου βασιλιά στην Καταλονία, μετά την καταδίκη στα μέσα Οκτωβρίου εννέα αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Διαδηλωτές με τη σημαία της Καταλονίας στους δρόμους της Βαρκελώνης

Η καταδίκη αυτή προκάλεσε πολλές διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Ο Φελίπε έγινε στόχος των καταλανών αυτονομιστών μετά την ομιλία του τον Οκτώβριο του 2017, όταν είχε καλέσει να «διασφαλιστεί η συνταγματική τάξη» κατά τη διάρκεια της απόπειρας απόσχισης της περιοχής. Οι αυτονομιστές τον κατηγορούν ότι δεν αναφέρθηκε στην αστυνομική βία που αμαύρωσε το δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, το οποίο είχε απαγορέύσει η Δικαιοσύνη.

«Ο βασιλιάς στάθηκε δίπλα στην αστυνομία που είχε χτυπήσει τους ανθρώπους που ψήφιζαν. Διαδηλώνουμε για να μην έρθει ξανά στην Καταλονία», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Στην εκδήλωση, ο βασιλιάς απένειμε τα βραβεία μαζί με την 14χρονη κόρη του Λεονόρ, η οποία φέρει τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Χιρόνα και είναι πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος που διοργάνωσε την απονομή τους σε νέα ταλέντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...