351
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν | Hector Retamal/Pool via REUTERS

Υπό την πίεση της Ακροδεξιάς, ο Μακρόν ορίζει ποσοστώσεις στους ξένους εργαζομένους

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 16:50
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
|Hector Retamal/Pool via REUTERS

Υπό την πίεση της Ακροδεξιάς, ο Μακρόν ορίζει ποσοστώσεις στους ξένους εργαζομένους

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 16:50

Με διακηρυγμένο στόχο την επανάκτηση του ελέγχου επί της μεταναστευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση της Γαλλίας παρουσίασε σειρά μέτρων που αφορούν νεοεισερχόμενους μετανάστες στη χώρα αλλά και όσους αιτούνται άσυλο.

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα, θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι ακούει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη μετανάστευση, ένα ζήτημα που θα παίξει τον ρόλο του στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία θα καθιερώσει από το 2020 ποσοστώσεις για τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα για να εργαστούν.

Ακόμη, θα στερήσει από τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη, ενώ θα κατεδαφίσει κάποιους από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα εισάγει αυτό το μέτρο, τόνισε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικώ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί με τους εργοδότες ώστε να εντοπιστούν οι τομείς της οικονομίας στους οποίους υπάρχει έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, τομείς όπου οι ξένοι θα μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Πάντως, αναφέρει ο Guardian, η υπουργός δεν αποκάλυψε πόσους ξένους εργαζόμενους θα αφορά το μέτρο, ούτε αν θα λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα του εργαζόμενου – μια πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο ο Φιλίπ.

Οι ποσοστώσεις για τους ξένους εργαζομένους είχαν προταθεί ήδη από το 2007, από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκόζι, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί. Κατά την προεκλογική περίοδο το 2017 ο Μακρόν είχε πάρει αποστάσεις από την ιδέα, επαινώντας αντίθετα την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ που «έσωσε τη συλλογική μας αξιοπρέπεια» δεχόμενη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής», επισήμανε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Φιλίπ παρουσιάζοντας τα μέτρα. «Αυτό σημαίνει ότι όταν λέμε “ναι” σημαίνει πραγματικά “ναι”, και όταν λέμε “όχι” σημαίνει πραγματικά “όχι”», εξήγησε.

Τόνισε ότι τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν «μια Γαλλία που είναι ανοικτή, αλλά όχι αφελής». «Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Μακρόν να επιθυμεί (ευλόγως) να επανεκλεγεί το 2022, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο ότι θα είναι δύσκολη η μάχη με την Μαρίν Λεπέν καθώς η ακροδεξιά πολιτικός έχει αυξήσει τους υποστηρικτές της καταγγέλλοντας τη χαλαρή στάση του προέδρου στο Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...