628
Oι κλιματικές αλλαγές καταστρέφουν με γοργό ρυθμό τον πλανήτη και αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα η ανθρωπότητα θα υποφέρει | Shutterstock

Κραυγή αγωνίας για την Γη από 11.000 επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 13:05
Oι κλιματικές αλλαγές καταστρέφουν με γοργό ρυθμό τον πλανήτη και αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα η ανθρωπότητα θα υποφέρει
|Shutterstock

Κραυγή αγωνίας για την Γη από 11.000 επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 13:05

Δυναμική παρέμβαση έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θέλοντας να ταρακουνήσει την κοινή γνώμη αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες του πλανήτη για το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Περισσότεροι από 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες συνυπογράφουν μια νέα μελέτη όπου έγινε επεξεργασία των δεδομένων που υπάρχουν τα τελευταία 40 έτη για τις μεταβολές στο κλίμα και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια για αυτό το ζήτημα. Είναι γνωστό ότι το 95% των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο συμφωνεί ότι οι κλιματικές αλλαγές όχι μόνο είναι υπαρκτό φαινόμενο αλλά ότι οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Όμως για πρώτη φορά τόσοι πολλοί ενώνουν την φωνή τους για να ακουστεί όσο το δυνατόν πιο δυνατά το μήνυμα τους σχετικά με την κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης.

Η δημοσίευση της μελέτης και της παρέμβασης τους ήλθε την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ζεστός από τότε που ξεκίνησαν οι οργανωμένες καταγραφές θερμοκρασίας στον πλανήτη, στα τέλη του 19ου αιώνα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με κλιματική αλλαγή αλλά με «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (climate emergency) όπως ονομάζουν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Μάλιστα κάνουν λόγο για «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα» που θα καταστούν αναπόφευκτα, αν δεν γίνει άμεσα μια ριζική και μόνιμου χαρακτήρα στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Καμία πρόοδος

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BioScience», βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων τα οποία αφορούν πολλούς τομείς, όπως εκπομπές αερίων ρύπων, χρήση ενέργειας, θερμοκρασίες, αύξηση ανθρώπινου πληθυσμού, πληθυσμοί ζώων, η κατά κεφαλήν παραγωγή κρέατος, αποψίλωση δασών, τήξεις πάγων, ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κ.α.

Σύμφωνα με αυτήν δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να σημειώνει κάποια θετική πρόοδο. Οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στην αύξηση των θερμοκρασιών σε ξηρά και θάλασσα συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα με γοργό ρυθμό. Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει σταθερά όπως και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία. Αυξάνεται συνεχώς η κατά κεφαλήν παραγωγή κρέατος, η απώλεια δέντρων, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα και ανάλογη εικόνα έχουν και όλες οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στις εκπομπές των λεγόμενων «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα

Το κλίμα αλλάζει. Γιατί δεν αλλάζουμε και εμείς για να σώσουμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας; Αυτό αναρωτιούνται, μαζί με τον διαδηλωτή της φωτογραφίας,  χιλιάδες επιστήμονες και λένε ότι αν δεν αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο που λειτουργούμε και τον τρόπο ζωής μας η καταστροφή είναι προ των πυλών

Στην κοινή διακήρυξη οι επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από μέτρα σε έξι τομείς με στόχο να αλλάξει όσο το δυνατόν ταχύτερα η κατάσταση.

Ενέργεια: Επιβολή υψηλής φορολογίας άνθρακα και εξάλειψη επιδοτήσεων ή άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων στις πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων και παράλληλα ευρεία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ρύποι: Ταχεία περικοπή εκπομπών μεθανίου, υδροφθορανθράκων, αιθάλης και άλλων βραχείας ζωής ρύπων που επιβαρύνουν το κλίμα.

H αποψίλωση των δασών πρέπει να σταματήσει εφόσον οι χώρες νοιάζονται πραγματικά για την κλιματική αλλαγή

Φύση: Δραστικός περιορισμός στην αποψίλωση δασών, στην εκχέρσωση εδαφών και σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης και προστασίας των οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Διατροφή: Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών και μείωση του κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων τα οποία αυξάνουν σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Προσπάθεια για δραστική μείωση της σπατάλης των τροφίμων αφού σήμερα τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων τροφών καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθεί.

Οικονομία: Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, υποβάθμιση της συνεχούς αύξησης του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) και της υλικής ευημερίας ως κεντρικού στόχου

Πληθυσμός: Σταθεροποίηση του (σήμερα αυξάνεται με ρυθμό άνω των 200.000 ανθρώπων την ημέρα) και προώθηση μέτρων κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...