529
Σάντσεθ (αριστερά) και Ιγκλέσιας: να 'ξερες (εξουσία) πόσο σε θέλω... | REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: «Αδελφική αγκαλιά» ύστερα από τέσσερα χρόνια σύγκρουσης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 18:11
Σάντσεθ (αριστερά) και Ιγκλέσιας: να 'ξερες (εξουσία) πόσο σε θέλω...
|REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: «Αδελφική αγκαλιά» ύστερα από τέσσερα χρόνια σύγκρουσης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 18:11

Μπορούν να συνυπάρξουν; Ο Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ρίχτηκαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου «σαν έτοιμοι από καιρό» και επισφράγισαν έτσι, με τόσο θερμό τρόπο, τη σύμπηξη κυβέρνησης επί τη βάσει συμφωνίας.

Πριν από αυτήν την ευτυχή κατάληξη, ο Σάντσεθ είχε επιχειρήσει να βάλει στο περιθώριο τους αριστεριστές Podemos αλλά παραιτήθηκε από την προσπάθειά του αυτή έπειτα από το «άνοιγμα» της κυριακάτικης κάλπης: τα κουκιά δεν του έβγαιναν.

Το πρόγραμμα της συμφωνίας τους είναι τόσο αόριστο, σχολιάζει στην ιταλική Corriere della Sera ο αρθρογράφος της Αλντο Κατσούλο, που εμπεριέχει το σπέρμα του χιούμορ: «Περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη δουλειά, λέει και υπόσχεται – αξιοκρατική, σταθερή και ποιοτική μάλιστα, λες και θα μπορούσε κάποιος να επιθυμεί δουλειά αναξιοκρατική, ανασφαλή και μπασκλάς». Και συνεχίζει με το ίδιο ιοβόλο πνεύμα: «Επιπλέον υπόσχεται αναγέννηση και καταπολέμηση της διαφθοράς, λέει ότι η κατοικία δεν θα είναι πια εμπόρευμα αλλά δικαίωμα για κάθε Ισπανό, ότι ο πολιτισμός θα είναι δικαίωμα επίσης, το ίδιο και η ευθανασία, ο αξιοπρεπής θάνατος. Α, υπόσχεται και αύξηση των συντάξεων».

Ωστόσο ο κατάλογος προγραμματικών υποσχέσεων που παραθέτει με υπομονή και κέφι η εφημερίδα δεν έχει τελειωμό: «Σωστή μεταχείριση των ζώων» -καθότι ο Ιγκλέσιας έχει τρία σκυλιά- και «ανάπτυξη του αθλητισμού ως εγγύηση για την υγεία, την ενσωμάτωση και την ποιότητα ζωής – δηλαδή, νους υγιής εν σώματι υγιεί, που λένε».

Ο Σάντσεθ με κοστούμι και γραβάτα, ξυρισμένος και κουρεμένος: ένας καθώς πρέπει αστός. Ο Ιγκλέσιας με ανοιχτόχρωμο τζιν, παλιό σακάκι, μούσια και αλογοουρά: ένας καθώς πρέπει αριστεριστής. Και οι δυο μαζί, ένας καθώς πρέπει έρως για την εξουσία (REUTERS/Sergio Perez)

Η Corriere ολοκληρώνει τη λίστα με την κλασική (υποχρεωτική) ατζέντα: «Καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, προστασία βιοποικιλότητας, ψηφιοποίηση». Το κάνει για να φθάσει στο σημείο να ρωτήσει τους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους πού θα βρουν τα λεφτά. Γράφει λοιπόν: «Λείπουν μόνο κάτι… λεπτομέρειες, ο απαιτούμενος διπλασιασμός των δημοσίων δαπανών και οι έδρες στη Βουλή. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές έχουν 120 και οι Podemos 35. Βέβαια η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτεί απλή πλειοψηφία…»

Και για το καταλανικό ζήτημα, τι θα κάνουν οι δύο «Αριστερές» ως συγκυβέρνηση; Το ιταλικό φύλλο γράφει ότι «τα πάντα λέγονται, και το αντίθετο αυτών επίσης». Τα γνωστά: «Διάλογος εντός του συνταγματικού πλαισίου, άρα δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση ή όχι». Σάντσεθ και Ιγκλέσιας εγγυώνται «την ισότητα όλων των Ισπανών – και των πλούσιων Καταλανών και των φτωχών Ανδαλουσιανών» βουίζει ακαταπόνητος ο ιταλικός οίστρος.

Δίχως να εγκαταλείψει το δηλητηριώδες χιούμορ και την ειρωνεία της, η Corriere αναρωτιέται πώς θα ταιριάξουν τα αταίριαστα, η γραβάτα του Σάντσεθ με την αλογοουρά του Ιγκλέσιας λόγου χάρη, η κεντροαριστερή σωφροσύνη με τον αριστερίστικο μαξιμαλισμό, κ.ο.κ. Παρά ταύτα θεωρεί ότι το τολμηρό διάβημά τους για συγκυβέρνηση δεν είναι απαραιτήτως και απονενοημένο.

Πάντως ο ημέτερος και πλουσιότατος σε συγκυβερνητική πείρα ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος στον αντίποδα του ιταλικού χιούμορ, πανηγύρισε σοβαρότατα τη συμφωνία Σάντσεθ – Ιγκλέσιας για ισπανική συγκυβέρνηση, «χαιρετίζοντάς τη» με ενθουσιασμό και αξιοθαύμαστη μακαριότητα: «Χθες η Πορτογαλία, σήμερα η Ισπανία. Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...