308
Η Χίλαρι Κλίντον δεν αποκλείει και μια τρίτη υποψηφιότητα - θα είναι η τυχερή; | EPA/MATTEO BAZZI

«Ποτέ μην λες ποτέ»: Η Χίλαρι το (ξανα)σκέφτεται να είναι υποψήφια για την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 09:51
Η Χίλαρι Κλίντον δεν αποκλείει και μια τρίτη υποψηφιότητα - θα είναι η τυχερή;
|EPA/MATTEO BAZZI

«Ποτέ μην λες ποτέ»: Η Χίλαρι το (ξανα)σκέφτεται να είναι υποψήφια για την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 09:51

Αφόρητες πιέσεις να είναι ξανά υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2020 δέχεται η Χίλαρι Κλίντον, όπως τουλάχιστον λέει η ίδια. Και, όπως επίσης λέει, δεν αποκλείει τίποτα.

Μιλώντας στο Radio 5 του BBC η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής είπε ότι «βρίσκομαι κάτω από τρομερή πίεση από πάρα πολλούς ανθρώπους» (δεν είπε ποιους) να θέσει υποψηφιότητα. Εξάλλου, όπως επίσης είπε, «σκέφτεται όλη την ώρα» αν θα ήταν καλύτερη πρόεδρος από τον Τραμπ, τι θα έκανε διαφορετικά και αν –και πόσο- διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος.

Ο επόμενος πρόεδρος, αν δεν είναι ο Τραμπ φυσικά, θα έχει πολλή δουλειά για να αποκαταστήσει τις «ζημιές» που προκάλεσε  ο νυν πρόεδρος, εξήγησε.

Η απάντηση της Κλίντον, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο: «Ποτέ, μα ποτέ, μην λες ποτέ».

Αυτή τη στιγμή πάντως, η υποψηφιότητα «δεν είναι μέσα στα σχέδιά μου».

Αν πράγματι πάρει την απόφαση, θα είναι η τρίτη προσπάθεια να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα. Στην πρώτη, το 2008, έχασε το χρίσμα από τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη δεύτερη, το 2016, έχασε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και υπερίσχυσε καθαρά σε ψήφους. Θα είναι η τρίτη φορά και η τυχερή;

Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν έχει απέναντί της έναν χαρισματικό αντίπαλο όπως το 2008, αλλά ούτε και έναν κυνικό αντίπαλο που είναι έτοιμος να παίξει πολιτικά «βρώμικο» παιχνίδι.

Περισσότεροι από 15 υποψήφιοι συνωθούνται για το χρίσμα των Δημοκρατικών και από αυτούς τρεις με τέσσερις έχουν σοβαρές προοπτικές. Η πιθανότητα εισόδου και της Κλίντον θα μοιράσει ξανά την τράπουλα, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τον Τραμπ.

Η πρώτη προκριματική εκλογή για το χρίσμα θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο στο Νιου Χάμσαϊρ, αλλά η πρώτη σημαντική είναι στην Αϊόβα. Επιπλέον έχει λήξει ή λήγει σε λίγες ημέρες η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσμα σε Πολιτείες όπως η Αλαμπάμα και το Αρκανσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...