512
Aνδρες του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ | Reuters

Ιράκ εναντίον Κούρδων: Αρχισε η «μάχη των πετρελαιοπηγών» στο Κιρκούκ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 12:12
Aνδρες του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ
|Reuters

Ιράκ εναντίον Κούρδων: Αρχισε η «μάχη των πετρελαιοπηγών» στο Κιρκούκ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 12:12

Παρά τις πιέσεις των Αμερικανών να αποφευχθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, η ιρακινή κυβέρνηση έκανε πράξη την απόφασή της να στείλει στρατό στο Κιρκούκ, την πετρελαιοπαραγωγό πόλη που βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Όπως ανακοίνωσε η ιρακινή τηλεόραση νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση για την «ανακατάληψη» της πόλης του Κιρκούκ και των γύρω πετρελαιοπηγών. Σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι, αναφέρει ότι έδωσε εντολή στον στρατό να επιβάλει την ασφάλεια στην περιοχή «σε συνεργασία με τον λαό του Κιρκούκ και τους (κούρδους μαχητές) Πεσμεργκά».

Δυνάμεις του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ / Reuters
Δυνάμεις του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ / Reuters

2017-10-16T073452Z_362490688_RC1CDF47AA20_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-KURDS-KIRKUK-STATEMENT

Ήδη όμως, και παρά τις αναφορές της ιρακινής τηλεόρασης περί προέλασης των ιρακινών δυνάμεων δίχως να συναντούν αντίσταση, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκρούσεις των Ιρακινών με τους Πεσμεργκά που έχουν λάβει θέσεις στα περίχωρα του Κιρκούκ και γύρω από τις πετρελαιοπηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι η πρώτη φορά που η ιρακινή κυβέρνηση στρέφεται στη χρήση στρατιωτικής βίας ως απάντηση στο (προ εβδομάδων) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του βόρειου Ιράκ.

Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο κάλεσε όλες τις πλευρές να επικεντρωθούν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και να αποφύγουν τις «εσωτερικές» διαμάχες, μετέδωσε το πρακτορείο  Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι άνδρες του ιρακινού στρατού, όσο και οι Πεσμεργκά έχουν εκπαιδευθεί και εξοπλιστεί από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Σιίτες όμως, που αποτελούν σημαντική δύναμη πυρός για το Ιράκ, έχουν εκπαιδευθεί -και στηρίζονται- από το Ιράν.

Η παρουσία αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Κιρκούκ παραμένει αδιευκρίνιστη. Στη Βαγδάτη, τόσο ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, όσο και η αμερικανική πρεσβεία, δεν έχουν προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την ιρακινή επιχείρηση.

2017-10-16T094413Z_5506697_RC197E871B00_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-KURDS-KIRKUK
(REUTERS/Stringer)

Οι Κούρδοι πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια των ιρακινών δυνάμεων να επανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής του Κιρκούκ, η οποία έχει ανακαταληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις μετά την επίθεση του ιρακινού στρατού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Ο Χεμίν Χαουράιμι, εκπρόσωπος του ηγέτη της κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, έγραψε στο Twitter ότι οι Πεσμεργκά κατέστρεψαν κυβερνητικά στρατιωτικά οχήματα και έχουν ήδη αποκρούσει δύο επιθέσεις των δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης νότια του Κιρκούκ. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό του Ιράκ ότι επιδιώκει να διευθετήσει πολιτικά ζητήματα με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Από την πλευρά του, ο Αμπάντι έχει ζητήσει από την ηγεσία των Κούρδων να παραδώσει τον έλεγχο του Κιρκούκ, καθώς και τις πετρελαιοπηγές της περιοχής που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι εδώ και τρία χρόνια.

Την Κυριακή ο ιρακινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους Κούρδους ότι φέρνουν μαχητές του PKK από την Τουρκία στο Κιρκούκ, κάνοντας λόγο για πρόκληση που ισούται με «κήρυξη πολέμου εναντίον του υπόλοιπου Ιράκ και των ομοσπονδιακών δυνάμεων» της χώρας. Οι Κούρδοι απέρριψαν τις κατηγορίες ως αναληθείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...