411
Ο καταλανός πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στους (απορημένους) Καταλανούς; | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον ισορροπιστή Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 11:12
Ο καταλανός πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στους (απορημένους) Καταλανούς;
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον ισορροπιστή Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 11:12

Θολώνει εκ νέου τα νερά ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καθώς για μία ακόμη φορά αντί ξεκάθαρης απάντησης στη Μαδρίτη -και τους ίδιους τους Καταλανούς- φαίνεται να επιλέγει το δοκιμασμένο «στρίβειν δια της διπλωματίας».

Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση Ραχόι, ο Πουτζδεμόν εκφράζει την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή που του έδωσαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου οι Καταλανοί, έτσι ώστε όπως λέει, να ξεκινήσει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο του ισπανού πρωθυπουργού σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα με το οποίο ζητούσε από την καταλανική κυβέρνηση να διευκρινίσει αν τελικά έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας ή όχι.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον Μαριάνο Ραχόι, ο Κάρλες Πουτζδεμόν και μιλά για αναστολή της εντολής που του έδωσαν οι Καταλανοί.

«Η επιστολή Πουτζεμόν δεν αποτελεί απάντηση», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ισπανικής κυβέρνησης, Αλφόνσο Ντάστις.  «Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζδεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε», δήλωσε ο  υπ ουργός του Ραχόι και επέμεινε πως ο νέος ελιγμός του καταλανού προέδρου δεν αποτελεί απάντηση στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης.

Λίγο αργότερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έδωσε τελευταία διορία μέχρι το πρωί της Πέμπτης στον καταλανό πρόεδρο να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας -τόνισε η αντιπρόεδρος- θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και την απευθείας διακυβέρνησή της εάν μέχρι τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πέμπτης ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια για απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει ‘ναι’ ή ‘όχι’ στην κήρυξη της ανεξαρτησίας», δήλωσε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Νωρίτερα, ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως η απάντηση του καταλανού προέδρου στερείται εγκυρότητας. «Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζντεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε».

Η καταλανική ηγεσία ωστόσο, δεν φάνηκε να «συγκινείται» από το νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές της Τζενεραλιτάτ, οι αρχές της Καταλονίας δεν πρόκειται να «συμμορφωθούν» με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης  να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για την ανεξαρτησία μέχρι την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως η Μαδρίτη είχε δώσει μια πρώτη διορία στον Πουτζντεμόν έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για την ανεξαρτησία με ένα «ναι» ή ένα «όχι», με τον καταλανό ηγέτη να αποστέλλει την προαναφερθείσα επιστολή στον ισπανό πρωθυπουργό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...