496
Ενα ποτήρι -τί άλλο;- μπίρα για τον υποψήφιο του SPD Στέφαν Βάιλ | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Νίκη-ανάσα για το SPD (και τον Σουλτς) στην Κάτω Σαξωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 09:54
Ενα ποτήρι -τί άλλο;- μπίρα για τον υποψήφιο του SPD Στέφαν Βάιλ
|REUTERS/Thilo Schmuelgen

Νίκη-ανάσα για το SPD (και τον Σουλτς) στην Κάτω Σαξωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 09:54

Μια σχεδόν απροσδόκητη νίκη είχε το SPD στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, δίνοντας στο κόμμα έναν λόγο αισιοδοξίας μετά την συντριβή του τον περασμένο μήνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξωνία προσέφερε και στον Μάρτιν Σουλτς ένα στήριγμα ενόψει του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών τον προσεχή Δεκέμβριο.

Κόντρα στις προβλέψεις που για μεγάλο διάστημα έβλεπαν μπροστά το CDU, οι Σοσιαλδημοκράτες όχι μόνο αύξησαν τα ποσοστά τους, αλλά αναδείχτηκαν και πρώτη δύναμη στο κρατίδιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Με δεδομένες τις σημαντικές απώλειες για το κόμμα των Πρασίνων, η συνέχιση του νυν κυβερνητικού συνασπισμού SPD και Grüne στο κρατίδιο δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη.

Την ίδια ώρα οι Χριστιανοδημοκράτες και ενώ το μεγαλύτερο διάστημα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, βιώνουν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξωνία από το 1959!

Στον προεκλογικό αγώνα κυριάρχησαν αμιγώς τοπικά/περιφερειακά ζητήματα με κυριότερα το σχολικό και την αγροτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, το SPD κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2013, σκαρφαλώνοντας από το 32,6% στο 36,9%.

Πάνω από δύο μονάδες έχασε το CDU, τα ποσοστά του οποίου υποχωρούν στο 33,6%. Για πρώτη φορά από το 2003 οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι πλέον πρώτη δύναμη στην Κάτω Σαξονία.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι που υποχωρούν από το 13,7% στο 8,9%. Απώλειες και για τους Φιλελεύθερους που χάνουν τρεις περίπου μονάδες και περιορίζονται στο 7,5%. Οριακά εκτός Βουλής έμεινε Η Αριστερά (Die Linke) η οποία απέσπασε το 4,6%.

Αντίθετα, για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί στο τοπικό Κοινοβούλιο το λαϊκιστικό AfD που  συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές.

Σε περίπτωση που τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις και SPD και Πράσινοι δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συνέχιση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, τότε οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες.

Πιθανά εναλλακτικά σενάρια θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, μια συγκυβέρνηση SPD, Φιλελευθέρων και Πρασίνων αλλά και ο λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα (CDU, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι). Το τελευταίο είναι εξάλλου και το πιθανότερο σενάριο σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Οι σχετικές διερευνητικές επαφές ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη.

2017-10-15T181109Z_1151369939_RC11A6787720_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-LOWER-SAXONY
Πανηγυρισμοί για την επιτυχία του SPD (REUTERS/Thilo Schmuelgen)
Ενα στήριγμα για τον Μάρτιν Σουλτς

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η βραδιά των εκλογών επιφύλαξε ένα σπάνιο θετικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιν Σουλτς.

Είχαν προηγηθεί από την αρχή της χρονιάς οι ήττες σε τρία κρατίδια και φυσικά αυτή στις εθνικές εκλογές. Αν και αμφισβητήθηκε έντονα από την βραδιά των ομοσπονδιακών εκλογών, ο Σουλτς όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από την ηγεσία του SPD, αλλά δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος και στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η ήττα έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία αφού σε τρεις μέρες ξεκινούν επίσημα οι διερευνητικές επαφές με Φιλελεύθερους και Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης, επαφές που δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...