630
|

Η ολλανδική Reggeborgh Invest αποκτά το 12,55% του Λ. Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:05

Η ολλανδική Reggeborgh Invest αποκτά το 12,55% του Λ. Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:05

Την είσοδο του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ με ποσοστό 4,96% και την απόκτηση του δικαιώματος αγοράς και επιπλέον ποσοστού 12,54% γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος.

Το fund Reggeborgh Invest είναι ο επενδυτικός βραχίονας του πολυεθνικού κατασκευαστικού ομίλου της Ολλανδίας VokerWessels, και όλα δείχνουν ότι μετά την είσοδό του πέρυσι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατέχει σήμερα το 30,26%) επιδιώκει μεγαλύτερη εμπλοκή στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.

Οι Ολλανδοί, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26%, θα καταστούν με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Eλλάκτωρ με σχεδόν 17,5%, μετά τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημ. Καλλιτσάντση, που κατέχουν το 27,69%.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη ως «ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική εταιρεία και την ελληνική οικονομία» (ο υπουργός συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στο συνέδριο του «Economist» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ Αναστάσιο Καλλιτσάντση).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοινωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

«Η REGGEBORGH INVEST BV με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, ενημερώνει για μεταβολή στη συμμετοχή της και στα δικαιώματα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option). Συγκεκριμένα, την 10.09.2020 απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ AE, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η ημερομηνία λήξης είναι 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ής ημέρας μετά την 10.09.2020».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετοχές στις οποίες απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης το ολλανδικό fund ανήκουν στον επίσης μέτοχο της Ελλάκτωρ Λεωνίδα Μπόμπολα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ολλανδική εταιρεία είχε προσεγγίσει την ελληνική κατασκευαστική το φθινόπωρο του 2017, προ των μετοχικών και διοικητικών αλλαγών. Παράγοντες θέλουν τους Ολλανδούς τότε να ζήτησαν από τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση συνεργασία. Φέρονται μάλιστα να πρότειναν στον Μπόμπολα αλλά και τον Δημήτρη Κούτρα την απόκτηση των μετοχών τους, συναλλαγή την οποία εκείνοι αρνήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με παρατηρήσεις που κάνουν παράγοντες της αγοράς, ότι η Reggeborgh επανήλθε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Λεωνίδας Μπόμπολας φέρεται να αναζητούσε διοικητικό ρόλο στην Ελλάκτωρ, ενώ στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης καταψήφισε σειρά θεμάτων που πρότεινε η σημερινή διοίκηση.

Επειτα από  τη συμφωνία με τους Ολλανδούς, θεωρείται ότι ο κ. Μπόμπολας θα κόψει οριστικά τους μετοχικούς δεσμούς με την Eλλάκτωρ. Η συμφωνία με τη Reggeborgh δεσμεύει τον Λ. Μπόμπολα να πωλήσει το ποσοστό του σε έξι μήνες, αλλά την ίδια στιγμή δεν δεσμεύει την ολλανδική πλευρά, που έχει τη δυνατότητα υπαναχώρησης.

Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία ελέγχει κατά σχεδόν 100% τον κατασκευαστικό όμιλο VolkerWessels, έναν από τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς «παίκτες» με έσοδα 6,6 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 5,9 δισ. το 2018. Η VolkerWessels εκτός από την Ολλανδία έχει παρουσία σε Βρετανία, Βόρεια Αμερική και Γερμανία, μέσω δικτύου περίπου 120 θυγατρικών. Μάλιστα η Reggeborgh προχώρησε στα τέλη του 2019 σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της VolkerWessels, εξέλιξη που οδήγησε στην έξοδό της από το ολλανδικό χρηματιστήριο στα μέσα του περασμένου Απριλίου.

Την ίδια στιγμή και από το βήμα του «Economist» ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και συμβασιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 72 δισ. ευρώ, που θα εισέλθουν στη χώρα.

Εξήρε τη βούληση και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών στις επενδύσεις, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τις ακόλουθες παθογένειες:

1. Καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης. Οπως είπε, τα δικαστήρια θα πρέπει να αποσυμφορηθούν και να εκδίδονται με ταχύτητα οι όποιες αποφάσεις για επενδύσεις.

2. Μη τήρηση από το Δημόσιο χρονικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να θεσπιστεί η αστική ευθύνη και οι αποζημιώσεις σε βάρος του Δημοσίου για την αναίτια παραβίαση των χρονικών ορίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...