315
|

Η Τουρκία του Ερντογάν αντιμέτωπη και με τον εφιάλτη των capital controls

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:59

Η Τουρκία του Ερντογάν αντιμέτωπη και με τον εφιάλτη των capital controls

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:59

O Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να λέει ότι οι εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης δεν μετρούν και να επιμένει ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο απώγειό της (!), αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, όσο και αν ο πρόεδρος της γείτονος δεν θέλει να τη βλέπει όταν αυτή δεν του αρέσει.

Ο οίκος Moody’s προχώρησε την Τετάρτη στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών. Είναι μία κίνηση που ναι μεν ήταν αναμενόμενη, μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας την περασμένη Παρασκευή (εδώ), όμως το ενδιαφέρον είναι τα όσα εξηγεί ο οίκος στην έκθεσή του με την οποία συνοδεύει την απόφαση.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των ομολόγων όλων των τουρκικών τραπεζών που καλύπτονται από τον οίκο, παραμένουν αρνητικές για ένα βασικό λόγο:

Αυτός είναι ο κίνδυνος να βιώσει η χώρα μια κρίση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία θα οδηγούσε με τη σειρά της σε αρνητικές εξελίξεις όπως η επιβολή capital controls και περιορισμών αναφορικά με τις εκροές συναλλάγματος.

Πρόκειται για μία ακόμη ηχηρή προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου την περασμένη Παρασκευή.

Ως γνωστόν, η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μια πολύμηνη κρίση καθώς έχει πέσει στην «τέλεια καταιγίδα»: η υποτίμηση της λίρας έχει συνοδευτεί από αδυναμία να αυξηθούν οι εξαγωγές και το τουριστικό συνάλλαγμα εξαιτίας του κορονοϊού.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ έχει καταρρεύσει μέσα σε έναν χρόνο

Ποιες τράπεζες υποβαθμίστηκαν και ποιες χρειάζονται υποστήριξη

Οι τράπεζες τις οποίες υποβάθμισε η Moody’ s είναι οι Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank Turkey, QNB Finansbank, Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi (TEB), Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank και Yapi Kredi.

Η Moody’ s σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν οκτώ τράπεζες κρατική στήριξη. Οι τράπεζες αυτές είναι οι: Akbank, Export Credit Bank of Turkey A.S., Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank, Yapi Kredi, Ziraat.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...