437
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά συγκινημένη στην Μπούντεσταγκ | REUTERS/Hannibal Hanschke

Το δάκρυ της Ανγκελα για τους νεκρούς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 12:27
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά συγκινημένη στην Μπούντεσταγκ
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Το δάκρυ της Ανγκελα για τους νεκρούς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 12:27

Δεν είναι κάτι που το συνηθίζει. Η Ανγκελα Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια έχει χτίσει το προφίλ της ατάραχης, της πραγματίστριας, της ψύχραιμης. Ομως η ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη ήταν παθιασμένη, σχεδόν δραματική. Μιλούσε εκτός κειμένου, προειδοποιούσε, έκανε μορφασμούς. Ηταν ένας τρόπος να ταρακουνήσει τους Γερμανούς για τους κινδύνους της επιδημίας εν όψει και των γιορτών και ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να κάνει θραύση στη χώρα, σκοτώνοντας εκατοντάδες καθημερινά.

Σε ένα χαρακτηριστικό σημείο, η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους πριν από τις γιορτές, ώστε «να μην είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας».

Φορτισμένη συγκινησιακά, η Μέρκελ είπε ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στη Γερμανία στις 2 Νοεμβρίου δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τους θανάτους.

«Σας ζητώ συγγνώμη, από τα βάθη της καρδιάς μου, αλλά αν το τίμημα είναι 590 νεκροί την ημέρα, αυτό δεν είναι αποδεκτό για μένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν η επιστήμη μάς εκλιπαρεί να περάσουμε μια εβδομάδα με μειωμένες επαφές πριν από τα Χριστούγεννα –πριν δείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας– τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε ξανά κάποιον τρόπο για να το κάνουμε. Αν έχουμε υπερβολικά πολλές επαφές τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, και μετά εξελιχθούν αυτά στην τελευταία μας γιορτή με τους παππούδες μας, σίγουρα θα έχουμε χάσει κάτι. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Πριν δούμε τη γιαγιά και τον παππού, χρειάζεται μία εβδομάδα κατ’ οίκον περιορισμός. Πρέπει να περιορίσουμε τις επαφές. Να μην είναι οι τελευταίες γιορτές για τους παππούδες μαςΑπομένουν 14 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια νέα εκθετική αύξηση».

Αυτό που ζήτησε η Μέρκελ από τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων είναι να ξεκινήσουν νωρίτερα τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 16 αντί στις 19 Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν οι πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους και να απομονωθούν για μεγαλύτερο διάστημα προτού συναντηθούν με ηλικιωμένους συγγενείς τους. Η καγκελάριος θέλει ακόμη να εφαρμοστεί ένα πλήρες lockdown –όπως εισηγούνται η Γερμανική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina και το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»– πιθανώς για δύο εβδομάδες, μετά τα Χριστούγεννα για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά χρειάζεται τη συναίνεση των Αρχών και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Η καγκελάριος είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν θα είναι εφικτό να γίνουν αρκετοί εμβολιασμοί για να διαπιστωθεί μια σημαντική αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων. Κι επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη της είναι λάθος να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στη διάρκεια των εορτών και ότι «είναι σωστό να κλείσουν τα σχολεία αυτή την περίοδο, είτε με παράταση των διακοπών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ή με διαδικτυακά μαθήματα, αφού το ζητούμενο είναι οι λιγότερες επαφές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...