1407
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Οβάλ Γραφείο | Facebook/Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος)

Σε θερμό κλίμα οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Τζο Μπάιντεν και Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 09:26
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Οβάλ Γραφείο
|Facebook/Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος)

Σε θερμό κλίμα οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Τζο Μπάιντεν και Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 09:26

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων ανά τον κόσμο, αλλά και η αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της πανδημίας ήταν ορισμένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με δεδομένη την εξαιρετική προσωπική σχέση που διατηρούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν, υποδεχόμενος τον κ. Βαρθολομαίο, διακήρυξε την υποστήριξή του προς τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο.

Κατάσταση στην Τουρκία και πίεση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το ζήτημα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής. Οπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη. Οσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πώς θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Διαθρησκευτικός διάλογος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιστός καθολικός. Ως εκ τούτου, του μετέφερε τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα. Ο κ. Μπάιντεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάζοντας ότι είναι μια κίνηση τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ορθή.

Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες, που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρέμβει στις σχέσεις μας, που γίνονται μέσω και μέσα στον Χριστό Ιησού, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά..

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ανακούφιση για την ταχεία ανάρρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Συζήτησαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα βήματα για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

 Η συνάντησή τους υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην αντιμετώπιση του φάσματος των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, καθώς και τη δεκαετή φιλία και εταιρική σχέση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και της Παναγιότητάς Του του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βοηθός και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Στίβεν Ριτσετι, η Αμάντα Σλότ, επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), ο Τζον ΜακΚάρθι, ειδικός σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, και ο διευθυντής Ευρώπης και Ασίας στο NSC, Κέβιν Μπόιντ.

Από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου παρευρέθηκαν επίσης ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος και ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Η συνάντηση με Μπλίνκεν

Θερμή υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη επεφύλαξε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μλίνκεν.

«Eίχα την τιμή να συναντήσω την Παναγιότητά Του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να συζητήσουμε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία. Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή», έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter o επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως έγινε γνωστό, Μπλίνκεν και Βαρθολομαίος μίλησαν και για το θέμα της Ουκρανίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρωσικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο κ. Βαρθολομαίος ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για διάφορα θέματα που απασχολούν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο καθώς και για το όραμα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή.

Αντιμετώπισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου Αιδ. Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε:

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση και τόνισε το ρόλο του διαθρησκευτικού διαλόγου για αμοιβαία ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη».

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση:

Αντονι Μπλίνκεν: Καλησπέρα σε όλους. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο να έχουμε μαζί μας σήμερα τον ΑΘΠ Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο State Department . Είχα την ευχαρίστηση να είμαι με τον τότε Αντιπρόεδρο Biden όταν γίναμε δεκτοί από εσάς. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση σήμερα να μπορούμε να σας έχουμε εδώ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, και το προασπίζουμε αυτό στην εξωτερική μας πολιτική και φυσικά το προασπίζουμε στην ίδια μας τη χώρα. Η Εκκλησία του Παναγιώτατου εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ.

Γι’αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που είναι εδώ. Ξέρω ότι θα δείτε τον Πρόεδρο. Ξέρω πόσο αναμένει να σας δει και να σας υποδεχτεί. Καλώς ήρθατε. Είναι θαυμάσιο να σας έχουμε εδώ.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι προνόμιο για εμάς – για μένα προσωπικά και την Αντιπροσωπεία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – να γίνουμε δεκτοί από την εξοχότητά σας. Μεταφέρουμε σε εσάς, στο αμερικανικό έθνος, τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, του κέντρου της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτήν την αίθουσα. Ενθυμούμαι τις προηγούμενες επισκέψεις μου. Είχα το προνόμιο να γίνω δεκτός αρκετές φορές από τους προκατόχους σας αλλά και από τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ κάτι που θα γίνει και σήμερα. Αυτό το απόγευμα θα έχουμε την τιμή και το προνόμιο να γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο Joe Biden .

Είμαστε ευγνώμονες στην Αμερικανική Διοίκηση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τις ιδέες και αξίες του, τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα να επιβιώσουμε, στην ιστορική μας έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

Αντονι Μπλίνκεν: Σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι υπέροχο που είστε εδώ και θα πρέπει να τονίζω πόσο πολύ εκτιμούμε την εξαιρετική ηγεσία του Παναγιωτάτου όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καθώς οδεύουμε σε μια αληθινά, αληθινά σημαντική συνάντηση όλου του κόσμου την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι έχετε εστιάσει τόσο πολύ σε αυτό το θέμα, πιστεύω έχει κάνει τη διαφορά και είμαστε ευγνώμονες για αυτό επίσης.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ανακοίνωση για τη συνάντηση Μπλίνκεν – Βαρθολομαίου από το Γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νετ Πράις, ανέφερε τα ακόλουθα:

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ σήμερα στην Ουάσιγκτον, DC.

Συζήτησαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή.

Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...