382
FAO και του ΔΝΤ πιέζουν την Ινδία να εξαγάγει το σιτάρι της ώστε να συγκρατηθούν οι παγκόσμιες τιμές | REUTERS/Hannibal Hanschke

Το σιτάρι σαν… χρυσός, καθώς η Ινδία δεν το εξάγει πλέον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 19:20
FAO και του ΔΝΤ πιέζουν την Ινδία να εξαγάγει το σιτάρι της ώστε να συγκρατηθούν οι παγκόσμιες τιμές
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Το σιτάρι σαν… χρυσός, καθώς η Ινδία δεν το εξάγει πλέον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 19:20

Εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου η κατάσταση στην παγκόσμια κυκλοφορία των δημητριακών έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη και οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανηφόρα. Κάθε ημέρα που περνάει, δε, επιδεινώνεται εξαιτίας των περιοριστικών πολιτικών άλλων σιτοπαραγωγών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος για την κυκλοφορία των τροφίμων φορέας του ΟΗΕ, ο FAO, κατέστησε σαφές ότι οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σύγκριση με τον μήνα Απρίλιο και κατά 56,2% σε σύγκριση με τις τιμές του περσινού Μαΐου. Και ότι αυτό συνέβη αφ’ ότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εξαγωγή του δικού της σίτου.

Οι Ινδοί δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να σταματήσουν τις εξαγωγές των σιτηρών τους τον περασμένο μήνα. Αν και η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σίτου παγκοσμίως (μετά την Κίνα), δεν είναι συγχρόνως και σημαντική δύναμη στις εξαγωγές του. Το φαινόμενο δεν κρίνεται παράδοξο: η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη κρατάει για λογαριασμό της το προϊόν της γης της ώστε να εξασφαλίσει τροφή στον λαό της (και μέσω προγραμμάτων επιδότησης τροφίμων). Εφέτος η Ινδία σκόπευε να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές του σίτου της, αλλά τη φρενάρισε ο καύσωνας.

Με πέντε συνεχόμενες συγκομιδές ρεκόρ, οι Ινδοί ήλπιζαν σε άλλη μία, ακόμη καλύτερη συγκομιδή, την έκτη, ωστόσο ένα κύμα καύσωνα την επηρέασε. Ετσι η κυβέρνηση του Νέου Δελχί αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα εξαγωγικά σχέδιά της. Κατόπιν αυτών, οι συνέπειες δεν άργησαν να έρθουν: οι τιμές των σιτηρών ανέβηκαν και άλλο επειδή «οι παγκόσμιοι αγοραστές είχαν απολύτως εξαρτηθεί από τις ινδικές προμήθειες έπειτα από την κατάρρευση των εξαγωγών από την περιοχή του Ευξείνου Πόντου» γνωμάτευσαν οι ειδικοί.

Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επενέβη και κάλεσε το Νέο Δελχί να επανεξετάσει την απαγόρευση της εξαγωγής σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι η ινδουιστική χώρα μπορεί ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση της τρέχουσας κρίσης του εφοδιασμού με σιτηρά, η οποία πλήττει διάφορες χώρες επηρεαζόμενες από το Ουκρανικό.

Εξάλλου ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες και λοιπά καταστροφικά για τη γεωργία φυσικά φαινόμενα δεν επηρέασαν μόνο τη σοδειά της Ινδίας – ανάλογη ζημία έπαθαν και οι αμερικανοί, οι γάλλοι και οι καναδοί σιτοπαραγωγοί.

Βάσει στοιχείων της αμερικανικής κυβερνήσεως, τα νέα δεν είναι καλά: η παγκόσμια παραγωγή σίτου της περιόδου 2022-2023 θα είναι η χαμηλότερη της τελευταίας τετραετίας, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Συνεπώς δεν είναι λύση η απαγόρευση εξαγωγών από πλευράς σιτοπαραγωγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...