498
Δημοκρατία εναντίον αυταρχικών καθεστώτων είναι η απάντηση Μπάιντεν στις αναθεωρητικές ενέργειες της Κίνας και της Ρωσίας | REUTERS/Tom Brenner

Δόγμα Μπάιντεν: Ρωσία και Κίνα συνιστούν διπλή απειλή για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 19:01
Δημοκρατία εναντίον αυταρχικών καθεστώτων είναι η απάντηση Μπάιντεν στις αναθεωρητικές ενέργειες της Κίνας και της Ρωσίας
|REUTERS/Tom Brenner

Δόγμα Μπάιντεν: Ρωσία και Κίνα συνιστούν διπλή απειλή για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 19:01

Τι σκοπεύει να πράξει στο Ουκρανικό ο Δημοκρατικός Λευκός Οίκος για λογαριασμό των ΗΠΑ δεν είναι άγνωστο – ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν το διακήρυξε μέσω του γνωστού άρθρου στο φίλιο Μέσο New York Times, όπου περιλαμβάνονται και τα «σκληρά μηνύματα» που έστειλε στον Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά τις «ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων». Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συντάξει κατ’ εντολήν του Κογκρέσου και το υπό τον τίτλο «Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας» έγγραφο, θεσμικού χαρακτήρα, στο οποίο θα κατονομάζονται οι κίνδυνοι που απειλούν τις ΗΠΑ από το εξωτερικό. Σχετικά με αυτό το έγγραφο διέρρευσαν πληροφορίες, τις οποίες προέβαλε και η ιταλική Repubblica.

Το έγγραφο «Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας» συντάσσεται από κάθε αμερικανική κυβέρνηση και υποβάλλεται στους βουλευτές ώστε να εγκριθούν οι απαιτούμενοι για την εφαρμογή των σχεδίων του πόροι. Ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιοποίησε το δικό του το 2017, εστιάζοντας στον κίνδυνο των «αναθεωρητικών δυνάμεων», δηλαδή στην Κίνα και στη Ρωσία, επειδή αμφισβητούσαν την υπεροχή των ΗΠΑ και στόχευαν στην ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας.

Ο Μπάιντεν είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει το δικό του έγγραφο εφέτος τον Ιανουάριο εστιάζοντας και αυτός στην Κίνα, ωστόσο παρενεβλήθη το Ουκρανικό. Ετσι η δημοσίευση του οριστικού εγγράφου αναβλήθηκε. Πάντως, αυτό που ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα έχει εκπλήξεις: «Κίνα και Ρωσία είναι δύο όψεις τού αυτού νομίσματος, συνιστούν την πρόκληση των αυταρχικών καθεστώτων κατά των δημοκρατιών σε όλον τον κόσμο» έγραψαν τα διεθνή Μέσα.

Βάσει αυτού του σκεπτικού, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι προβλέψιμη: «Απαιτείται συντονισμένη απάντηση, από την Ασία μέχρι την Ευρώπη, συνδυαστική, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Στόχος, η αντιμετώπιση της απειλής και η διατήρηση της μεταπολεμικής (Β’ ΠΠ) διεθνούς τάξης στο πλαίσιο των γνωστών κανόνων, διότι αυτή εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όποιον έχει αποφασίσει να την ασπαστεί».

Αυτή θα είναι η ουσία της νέας «Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας» των ΗΠΑ, η οποία θα δημοσιευτεί οσονούπω. Και το Ουκρανικό θα έχει περίοπτη θέση στο σχετικό έγγραφο της Ουάσινγκτον για έναν πολύ απλό λόγο: διότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να έχει μεγαλώσει την όρεξη της Κίνας αναφορικά με το εκλεκτό… μεζεδάκι που λέγεται Ταϊβάν.

Η Repubblica, μνημονεύοντας σαν πηγή της το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, σημείωσε ότι «η εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Κίνα και τη Ρωσία σε μια συνολική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο». Εξάλλου το είπε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Αντονι Μπλίνκεν, ότι η ηγεσία του Πεκίνου (η οποία στο πλαίσιο του μονοκομματικού κράτους δεν θα αλλάξει παρά μόνο τα πρόσωπα) «παραμένει ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος μακροπρόθεσμα». Ωστόσο και η Ρωσία «είναι ο συνεργός που δημιουργεί τα σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη».

Τι θα πράξει, λοιπόν, ο Μπάιντεν; Οι Ιταλοί εκτίμησαν ότι η απάντησή του θα είναι ο πολυεπίπεδος συντονισμός –στρατιωτικός, οικονομικός, πολιτικός– αλλά και η σύμπηξη μετώπου των συμμάχων των Αμερικανών σε Ευρώπη και Ασία «προκειμένου να γίνει εφικτή η υπεράσπιση της δημοκρατίας παγκοσμίως» – και στην Ταϊβάν, ασφαλώς, ή όπου αλλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...